web analytics

Rusların Korkusu

Rusların Korkusu
Olacak iş değil, Türkiye’de kime sorsan, olur mu öyle ey diyerek gülüp geçeceği bir senaryoyu sade vatandaş sokaktaki Rus ciddiye almış.
Kaynağı nedir bilinmemekle birlikte, Moskova sokaklarında yürürken karşılaştığınız insanlar ,ya da fuar alanında rastladığınız, sizin Türk olduğunuzu duyunca, inşallah Erdoğan kaybetmez yoksa Rusya Türkiye ilişkileri o gidince bozulur demeye başlıyorlar.
Benzer yorumu yapan Ruslara istediğiniz kadar anlatmaya çalışın, belki 3-5 kişiyi ikna edersiniz, ancak sayıları teker teker anlatmakla bitecek gibi değil.
Sanıyor musunuz ki Türkiye’de size hizmet sunan turizmciler bir partinin taraftarı, ya da hepsi aynı partiye oy verenler?
Ülkelerin komşularıyla olan ilişkilerinde zaman zaman sorunlar olabilir, bırakın ülkeleri, kapı komşunuzla bile bazen sorun yaşarsınız. Ancak özellikle Türkiye ve Rusya arasında 90’ların başından bu yana ciddi hiçbir sorun yaşanmadığı gibi, Büyükelçinin öldürülmesi, Rus uçağının düşürülmesi, 33 askerimizin şehit edilmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kapıda bekletilmesi gibi olaylar bir şekilde diplomatik yollardan çözüme kavuşturulmuş, iki ülke halkı arasında bu dönemde en ufak bir sorun yaşanmamıştır. Ticarette ve özellikle Turizm’de Rusya Türkiye ilişkileri, tarihinin en üst noktasına çıkmıştır, hangi hükümet gelirse gelsin bunun aksine bir politikayı uygulaması söz konusu olamaz.
Kaldı ki olası bir Kılıçdaroğlu başkanlığında, Mustafa kemal Atatürk’ün ‘’Yurtta barış, Dünyada barış’’ ilkesini savunan bir iktidarın bunun tersini yapması olanaklı değildir.
Özellikle memleket ittifakı adı altında toplanan partilerin genel başkanları ve özellikle turizmin içinde olduğu ekonomik birimlerinin, Genel Başkan yardımcılarının bu kaygıyı giderecek demeçler vermeleri şu günlerde durma noktasına gelmiş rezervasyon akışını tekrar normal hale getireceği gibi, kaygıları da tamamen ortadan kaldırmaya yetecektir.
Yeni iktidarın adaylarının dış ilişkilerinde turizmin yapıcı, ilişkileri geliştirici rolüne dem vurarak, ’’ ülkeleri birbirine yaklaştıracak adımın turizmden geçtiğinin farkında olarak, değil turizmi engellemek, daha da geliştirmek için elimizden geleni yapacağız…’’ türü demeç vermelerinde yara var.
Deniz Tüfekçi