web analytics

29 Nisan 2024, Pazartesi

AB, Southwind Havayolları’na Havasahasını Kapattı

AB, Southwind Havayolları’na Havasahasını Kapattı

Avrupa Birliği, Antalya merkezli Southwind Havayolları’nın hava sahasını kullanmasını yasakladı.

Bu kararın, Finlandiya havacılık ajansı Traficom tarafından yapılan bir soruşturma ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Finlandiya havacılık otoritelerine göre, havayolunun kontrolü Türk kuruluşlarında değil, Rus olanlarda bulunmakta. Uluslararası medyada çıkan haberler de Southwind Havayolları, Rusya’daki Nordwind’den personel ve uçak kiralayarak kurulmuş olduğu ve bu nedenle, Finlandiya, Antalya ve Helsinki arasındaki uçuşlar için izin vermediğini yazdı.

İki gün önce, Brüksel, Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ilgili düzenlemeler çerçevesinde, havayolunun birliğin hava sahasını kullanmasını yasakladı.

Bu yasağın bir sonucu olarak, Southwind Havayolları, 1 Nisan’dan itibaren Minsk’ten İstanbul’a olan uçuşları resmen iptal etti ve tur operatörü Pegas, Kaliningrad’dan Antalya’ya planlanan yaz dönemi charter programını geri çekti.

Tur operatörleri Pegas Touristik ve Coral Travel, bu hafta sonu Mısır’a Southwind Havayolları uçuşlarıyla gitmesi gereken turistlerini Azur Air uçuşlarına aktaracak. Cuma günü, Pegas Touristik ve Coral Travel turistleriyle Southwind tarafından işletilen Air Cairo SM903 uçuşu iptal edildi. Rus turistler Cumartesi günü Rusya’ya döndü.

Öte yandan, Southwind Havayolları bugün paylaştığı basın bülteniyle Finlandiya’nın hiçbir delil ve somut gerekçe sunulmadan Rusya ile bağlantısı bulunduğu iddiasıyla hava sahası yasağı getirildiğini duyurdu.

Açıklama da “Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı – EASA (European Aviaiton Safety Agency) tarafından şirketimize getirilen Avrupa hava sahasını kullanma yasağına dair resmi bildirim ne ülkemiz resmi makamlarına ne de şirketimize hiçbir somut belge vasıtası ile gönderilmemiştir. Tamamen haksız, yanlı, dedikodulara dayalı, art niyetli bir uygulamadır.” denildi.

Açıklama şu şekilde devam ediyor:

“Şirketimiz hakkında ortaya atılan asılsız iddiaların bir benzerini, 22 Aralık 2023 tarihinde Alman Bild Gazetesi’nin “Putin’in Hava Yolu” başlığıyla asılsız ve hiçbir delile dayanmadan yayınlanan haberde de yaşadık. Bu doğrultuda art niyetli bir şekilde Noel tatiline denk getirilen bu yalan haber için yargıya müracaat edilmiştir ve lehimize sonuçlanan dava ile ilgili haberin yayından kaldırılmasına karar verilmiştir.

Southwind Hava yolları Ağustos 2022’den bu yana Avrupa’ya sorunsuz şekilde 400 bin’ den fazla yolcu taşınmıştır. Bununla birlikte 2024 programı çerçevesinde Almanya uçuşları için, Alman sivil havacılık otoritesinden (LBA) onay alarak satışa çıkarmış olduğumuz 300 bin koltuk kapasitesinin 100 bin ’inin satışını gerçekleştirilmiş ve bu yolcular 2024 yaz sezonu içerisinde şirketimizle uçuşlarını gerçekleştireceklerdir. Bu haksız karar hem Almanya’daki iş ortaklarımızı hem de şirketimiz ile uçmayı tercih eden Alman vatandaşlarını ciddi bir şekilde etkilemiştir.

Türkiye Cumhuriyeti resmi makamlarından ve şirketimizden herhangi bir yanıt istenmeden alınan bu kararın siyasi olduğuna inanıyoruz.

Southwind Hava yolları olarak kurulduğumuz günden bu yana tüm operasyonlarımızı AB ve ABD’nin uyguladığı kurallar ile uyumlu bir şekilde gerçekleştirmekteyiz. Herhangi bir konuda uyarı almadığımız gibi uygulamakta olduğumuz güvenlik ve emniyet politikaları kapsamında Avrupa’nın ilgili resmî kurumlarından takdir almış bir şirket olarak ticari faaliyetlerimize devam etmekteyiz.

Southwind Hava Yolları olarak yolcularımızın mağdur olmaması için azami çaba sarf etmekteyiz. Söz konusu haksız kararın en kısa sürede kalkması hususunda resmi makamlar nezdinde başvuru işlemlerini ve hukuki süreçleri başlatmış bulunmaktayız.”