web analytics

Gelecek Bu: ITB Berlin’de Google’dan Yapay Zeka ile Seyahat Devrimi

Gelecek Bu: ITB Berlin’de Google’dan Yapay Zeka ile Seyahat Devrimi

ITB Berlin’de Google’ın etkinliği tüm koltukları doldurdu. Konu oldukça önemli ve son zamanların en çok konuşulan konusu ile ilişkili: “Yapay Zeka Üretimi”.

Salı öğleden sonra Dr. Stefan Ebener, Google Almanya Müşteri Mühendisliği Başkanı, ITB ziyaretçilerine geleceğe dair bir bakış açısı sundu.

Videolu bir sunum aracılığıyla, daha önce deneyimlediklerinden temelde farklı olan bir Google aramasını deneyimleme şansı buldular: hem etkileşimli hem de çok modlu bir arama.

Ebener, “Sadece birkaç ay içinde bu yeni Google araması dünya çapında erişilebilir hale gelecek” dedi ve seyahat sektörü üzerindeki etkisinin büyük olacağını öngördü.

Ebener’e göre, artık geleneksel arama terimleri kullanılarak yapılan arama, Y kuşağı ve Z kuşağının yeni seyahatler için ilham almak veya yolculuklarına hazırlanmak için kullandığı yöntem olmayacak.

Ebener sözlerine şöyle devam etti: “Aramalar özellikle görüntüler üzerinden, Google görüntü araması ve Instagram’daki fotoğraflar kullanılarak yapılacak”.

Bu süreçten Ebener, turizm pazarlaması için de faydalı bir ipucu verdi. Özellikle fotoğraf ve video şeklindeki büyüleyici ve ikna edici görsel teklifler, yeni ziyaretçiler çekmenin anahtarı olacak.

Bir başka trend ise, çeşitli medya ile başa çıkabilen ve seyahat öncesinde ve sırasında faydalı destek sağlayabilen hiper kişiselleştirilmiş seyahat asistanı.

Ebener’e göre, “İnsanların çoğu, gerçek seyahatten daha fazla zamanı planlama, hazırlık ve hayal kurma aşamasına ayırıyor.” Hatta rezervasyon aşamasında bile, bu tür asistanlar özellikle küçük çocuklarla seyahat etme gibi özel istekleri sorgulayabilir ve uygulayabilir olacak.

Seyahatseverlerin şüpheleri varsa, örneğin kiralık bir aracın kaza hasarını sigorta tarafından karşılanıp karşılanmadığını belirlemek için video kaydını kullanarak şüphelerini giderecek.

Burada büyülü kelime çok modluluk (multimodality) – kullanıcılar, sistem ile etkileşim kurmak için çeşitli medya, fotoğraflar ve videoları kullanabilecek.

Bunların birçoğunun anahtarı, örneğin konaklama sağlayıcılarının videolara dayanarak binaların tanımlamalarını otomatik olarak üretebilmesini sağlayan Google’ın eski adıyla Bard yeni adıyla Gemini AI teknolojisi.

Yazılım, müşterilerin ihtiyaçlarını belirli hedef gruplara tam olarak uygun bir şekilde karşılayacak biçimde eğitilebilecek.

Ebener, bir AI sistemini, şirkete yeni katılan bir stajyer gibi düşünmenin faydalı olacağını söyledi. Bu stajyer dünya hakkında yüksek derecede bilgili ve nitelikli olabilir, ancak başlangıçta şirketin aslında ne yaptığı ve müşterilerin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı konusunda hiçbir fikri olmayabilir. Ancak, AI eğitildiğinde, son derece etkili bir araç haline gelir. “Bu durumda belirleyici faktör kullanılan model değil, platform ve bilgiye gerçek zamanlı erişimdir” diye açıklıyor Ebener.