web analytics

20 Mayıs 2024, Pazartesi

Şanlıurfa 2024’te Turizmde Yeniden Doğuşa Hazırlanıyor

Şanlıurfa 2024’te Turizmde Yeniden Doğuşa Hazırlanıyor

Kadim kent Şanlıurfa, bu yıl yaşadığı deprem ve sel gibi doğal afetler sebebiyle turizm alanında gerileme yaşadı.

Geçen yıla kıyasla otellerin doluluk oranlarının yarı yarıya azalması, turizm hedeflerini erteleme noktasına getirdi. Şanlıurfa’nın önde gelen iş insanlarından Mehmet Mutlu, “Şanlıurfa, dünyaca ünlü Göbeklitepe ve Balıklıgöl gibi tarihi mekanlarıyla turizmde yeniden ayağa kalkacak” ifadesini kullandı.

2023 Yılında Turizmde Yaşanan Düşüş

Şanlıurfa, 2023’te İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından “İslam Dünyası Turizm Kenti” ilan edilmesine rağmen beklenen turist sayısına ulaşamadı. Şubat ve Mart aylarında yaşanan deprem ve sel felaketleri, Göbeklitepe’den Balıklıgöl’e uzanan kültürel mirasıyla tanınan Şanlıurfa’nın turizm çekiciliğini olumsuz etkiledi. Turizm acentelerinin doluluk oranları geçen yılki %60-70 seviyelerinden bu yıl %30’lara düştü.

Mehmet Mutlu, “2021’de 2.5 milyon olan yerli ve yabancı turist sayısının 2022’de 3.2 milyona ulaştığı Şanlıurfa, 2023’te beklenenin yarısı kadar turist ağırladı. Göbeklitepe ve Balıklıgöl gibi önemli miraslarla zengin olan Şanlıurfa, bu yıl yaşanan zorunlu nedenlerle bazı hedeflere ulaşamadı. Ancak gelecek yıl rekor seviyede turist bekliyoruz” dedi.

Mutlu, “Belediye seçimleri öncesinde başlattığımız projelerle, Şanlıurfa’yı Mezopotamya’nın kalbinde bir turizm merkezi yapmayı hedefliyoruz. Şanlıurfa, Göbeklitepe ve Balıklıgöl ile 2024’te turizmde yeniden doğacak” diye belirtti.

Şanlıurfa, kültürel turizmin yanı sıra zengin mutfağıyla da gastronomi turizminde önemli bir yer tutuyor. Mutlu, “Şanlıurfa’nın yöresel lezzetleri, tatlıları, müzeleri, tarihi çarşıları, kaleleri, camileri ve medreseleriyle ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunuyor” şeklinde konuştu.