web analytics

01 Mayıs 2024, Çarşamba

United Havayolları, Boeing 737 Max yüzünden 200 Milyon Dolar Kaybetti

United Havayolları, Boeing 737 Max yüzünden 200 Milyon Dolar Kaybetti

United Havayolları, Salı günü açıkladığı ilk çeyrek kazanç raporunda, Boeing 737 Max 9 uçaklarının geçici olarak yere indirilmesi nedeniyle yaklaşık 200 milyon dolar zarar ettiğini duyurdu.

Şirket, vergi öncesi zararını 164 milyon dolar olarak bildirdi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre 92 milyon dolar artış gösteriyor ve zararın büyük bir kısmının 737 Max 9’un uçuş durdurulmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Kazanç raporunda, “Eğer bu durum olmasaydı, şirket üç aylık bir kar bildirecekti,” ifadesine yer verildi. United ve Alaska Airlines, ABD’deki Boeing 737 Max 9’u işleten iki havayolu şirketi.

Ocak ayında, bir Alaska Airlines’a ait 737 Max 9 uçağı, kabin basıncının düşmesine ve zorlanmasına neden olan bir kapı panelinin patlaması sonucu acil iniş yapmak zorunda kaldı. Ertesi gün, Federal Havacılık İdaresi (FAA) bu model uçakları geçici olarak yere indirdi. Bu dönemde Türk Hava Yolları‘da benzer tedbir amaçlı bu uçaklarını yere indirmişti.

FAA’nin incelemeleri sonrasında, 24 Ocak’tan sonra uçağın yeniden hizmete girmesine izin verildi. Alaska Airlines, filosunu 26 Ocak’ta ve United ise ertesi gün hizmete döndürdü.

Kazanç raporunda, FAA’nin üretim kalitesine yönelik artan gözetimi nedeniyle Boeing’in üretim kapasitesindeki kısıtlamalar da belirtiliyor. United, bu yıl 101 dar gövdeli uçak teslim almayı beklerken, şimdi bu sayının 2024 yılında 61 dar gövdeli ve beş geniş gövdeli uçak olmasını bekliyor.

Şirket, bazı uçakların hizmete girişinin ikinci çeyrekten üçüncü çeyreğe ertelendiğini ve bunun kapasite planları üzerinde minimum etki yaratacağını belirtti.