web analytics

Yabancılar Antalya’dan kaçıyor

Yabancılar Antalya’dan kaçıyor

Antalya, konut ve kira fiyatlarındaki yüksek artış, oturum izinlerinin uzatılmaması ve yeni izinlerin verilmemesi sebebiyle özellikle Dubai ve Sırbistan olmak üzere farklı ülkelere yoğun bir göç dalgası yaşıyor. Ruslar ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden birçok vatandaşın tatil ve yaşam amacıyla tercih ettiği Antalya’da, 2022’nin Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında yaşanan göç dalgası, yerleşik yabancı nüfusun iki yılda iki kat artmasına yol açtı. 2020 yılında 94 bin olan bu rakam, 2022’de 172 bin 487’ye ulaştı.

Bu artış, kentteki konut ve kira fiyatlarını astronomik seviyelere taşıdı. Özellikle sahil ilçelerinde yaşayan ve kira ile oturan polis, öğretmen gibi memurlar, yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle tayin talep etmeye başladı. Rusya ve Ukrayna’dan gelenlerin, yüksek kira teklifleri ile mevcut kiracıları mağdur ettiği veya hukuki süreçlerle karşı karşıya kaldığı durumlar yaşandı.

2023 yılında, dolar bazında artan konut fiyatlarının Rus ve Ukraynalı göçmenleri de etkilediği gözlemlendi. Antalya’da, fiyat artışını durdurmak ve yerel halkın mağduriyetini önlemek amacıyla alınan önlemler, özellikle Rusların başka ülkelere yönelmesine neden oldu. Son bir yılda, Antalya’daki yerleşik yabancı nüfusunda 40 bin kişilik bir azalma yaşandı.

Uluslararası Eduant Rus Okulu’nun sahibi Viktor Bikkenev, savaş sonrası iki ülkeden gelen yoğun göçün ardından yaşanan ikamet izni problemlerine dikkat çekti. Bikkenev, özellikle Rusların, Türkiye’ye ekonomik katkı sağlamalarına rağmen, Göç İdaresi’nden ret yanıtı alınmasını anlamakta güçlük çektiklerini belirtti.

Dubai ve Sırbistan başta olmak üzere bazı ülkeler, Rus ve Ukraynalı göçmenlere kapılarını açık tutarken, Antalya’da konut ve kira fiyatlarının yüksekliği nedeniyle bir göç dalgası yaşandığı ve bu durumun fiyatlarda düşüşe neden olduğu gözlemleniyor. İkamet izinlerinin zorlaştırılması ve emlak fiyatlarının yüksek olması, birçok yabancıyı başka destinasyonlara yönlendiriyor.

Antalya’daki emlak sektörü, kafe, restoran ve diğer sektörler, yabancı nüfusundaki bu azalıştan doğrudan etkileniyor. Emlakçı Zehra Arslan, yabancılara oturum izinlerinin zorlaştırılması nedeniyle, konut satışlarında ve kira fiyatlarında önemli düşüşler yaşandığını, bazı durumlarda fiyatların yüzde 25’e varan oranlarda gerilediğini ifade etti.