web analytics

“Turizm markasıyız” vurgusu yapılmalıdır

“Turizm markasıyız” vurgusu yapılmalıdır

Turizmciler olarak, her şeyi devletten beklemeyerek, tanıtım ve pazarlama atağını özel sektör ve sivil toplum örgütleri olarak arttırarak sürdürmeliyiz. Çünkü, bir şehre turist getiremezseniz, o şehirde turizmden bahsedemezsiniz. Bu noktada, yurtiçi ve yurtdışında hedeflenen pazarlarda; fuarlara, workshoplara, toplantılara iştirak etmenin yanı sıra, sosyal medya başta olmak üzere dijital pazarlamanın verdiği imkanlardan da yararlanmak gerekiyor. Mesela, Artaş Grubu olarak, son dönemlerde Asya kıtasındaki 1.1 milyar Müslüman nüfusu mercek altına alarak, tanıtım çalışmalarımızı arttırdık. Bu nüfusun yaklaşık 235 milyonunun ekonomik durumu oldukça iyi olmakla birlikte, seyahat alışkanlığı bulunuyor. İstanbul, Kapadokya ve Pamukkale’ye ilgilerinin yüksek olduğu gözleniyor. Asya pazarında, ülkemizin, İstanbul’un ve Kayseri’nin potansiyeli anlatıyoruz. Hepimizin bildiği üzere Türkiye, dünyanın sayılı turizm markalarından birisidir. Gerek yurtiçi gerek yurtdışı olsun, tanıtım ve pazarlama çalışmalarında “güvenliyiz” yerine, ağırlıklı olarak “turizm markasıyız” vurgusunu ön plana çıkartmalıyız. Sahip olduğumuz tarihimizi, kültürümüzü, eşsiz lezzetlerimizi ve misafirperverliğimizi, dünyada henüz keşfetmeyen milyarlarca insan var ve onları ülkemize davet etmek için tanıtımlarımızı aralıksız sürdürmeliyiz.

Bildiğiniz üzere, İstanbul’da BW PLUS The President Hotel, BW Citadel Hotel, Avrupa Residence Suites ve Kayseri’de Radisson Blu Hotel’ imiz bulunuyor. Otellerimizin tanıtımı için 40’a yakın ülkede ve bu ülkelerin hedeflediğimiz şehirlerinde aralıksız dijital pazarlama yapıyoruz. Örneğin, sosyal medyayı yoğun olarak kullanıyoruz. Uluslararası turizm fuarları, zirveler ve workshoplarda ülkemizin sahip olduğu zenginlikleri, şehirlerimizi ve tesislerimizi anlatıyoruz. Yazının başından itibaren tanıtımın altını çiziyorum. Çünkü tanıtım, turizmin olmazsa olmazıdır. Tanıtımın ne kadar önemli olduğuna ilişkin, Kayseri’deki çalışmaları örnek vereceğim. Kayseri ilimiz; valiliği, yerel yönetimleri, Erciyes AŞ ve Radisson Blu Hotel Kayseri’nin de aralarında olduğu özel sektörüyle, son 3 yılda atağa geçti. Yaptığı bu çalışmaların ardından Asya, Rusya, Brezilya, Avrupa ülkeleri gibi dünyanın dört bir yanından turistleri çekmeye başladı. Nitekim Erciyes Kış Merkezi’ne 3 yıl önce 650 bin kişi gelirken, bu rakam 2017’de 2 milyon 200 bin kişiyi geçti. Geçtiğimiz yılın son Cuma günü (29 Aralık 2017), Rusya’dan Kayseri’ye Carter uçuşları başladı. Her Cuma günü Rusya’dan Kayseri’ye, misafirlerimiz gelerek, yaklaşık 3 gün Kayseri, 4 gün Kapadokya veya 4 gün Kayseri, 3 gün Kapadokya gibi “Kültür Kayağı” projesiyle, hem Kayseri ve Kapadokya’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfedecekler, hem de Erciyes AŞ’de Kayak fırsatını yakalayacaklardır.

Görüldüğü üzere, Kayseri’de yaptığımız tanıtım ve pazarlama çalışmalarının sonuçlarını almaya başladık. Bunun için kamu, yerel yönetimler ve Radisson Blu Hotel Kayseri otelimizin çalışanları başta olmak üzere çok çalışıyoruz. Birçok ülkeden seyahat acentelerini, basın mensuplarını, bloggerları şehrimize davet ederek, onları misafir ediyoruz. Mesela, geçenlerde, Kiev Türk Büyükelçiliği Tanıtma Müşavirliği’nin organize ettiği ve otelimizin sponsor olduğu Ukraynalı Fam Trip Grubunu 8 – 12 Aralık tarihleri arasında otelimizde misafir ettik. Kiev Türk Büyükelçiliği Tanıtma müşavirliğinden Kateryna Tsymbal ve 12 kişiden oluşan basın ve bloggerlar ekiplerini ağırladık. Geçtiğimiz yıl, 4 ile 6 Ekim tarihleri arasında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen “Ukrayna 24. Uluslararası Turizm Fuarına katıldık. Özetle, yapılan hiçbir çalışma boşa gitmiyor ve her biri hedefe ulaşabilme noktasında bir değer katıyor. Kayserimiz, sadece tarihi, kültürü, doğal güzellikleri, kış merkezi ile zengin bir şehir değildir, aynı zamanda “gönlü zengin” bir şehirdir. Erciyes Kayak Merkezimiz, Avrupa’dakiler gibi gerçek bir kış sporları merkezidir ve dünyanın sayılı merkezleri arasında yer almaktadır. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Çelik, geçenlerde yaptığı bir açıklamada, bu yıl Kayseri’ye 1.2 milyar TL yatırım yapılacağını belirtmişti. Gönlü zengin Kayseri’ye, yerli ve yabancı konuklarımızı davet ediyor, herkesi Kayseri’de görmeyi arzuluyoruz.

Artaş Grubu Turizm Yatırımları Koordinatörü Recep Arifoğlu