web analytics

Kültür ve turizm başka bakanlıklara giderse…

Kültür ve turizm başka bakanlıklara giderse…

Bakanlar kurulunun yeniden yapılandırılmasına ilişkin hazırlıklar turizmcileri endişelendirdi. Taslak çalışması haberlerini değerlendiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizmin bir başka bakanlığa bağlanması yerine ayrı bir bakanlık olmasını ve güçlendirilmesini beklediklerini söyledi.

Medyada yer alan haberlere göre, kanun hükmünde kararnameyle bakanlar kurulu yeniden yapılandırılacak. Taslak çalışma uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı kapatılacak. Bakanlığın Kültür bölümü Milli Eğitim Bakanlığı’na, turizm bölümü de Maliye, Kalkınma, Gümrük ve Ticaret bakanlıklarını çatısı altında toplayacak Ekonomi Bakanlığı’na bağlanacak.

Hükümetin bakanlar kurulunu yeniden yapılandırmayı planladığına ilişkin haberler turizmcileri endişelendirdi. Konaklama sektörünün çatı örgütü TÜROFED’in Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Egeli turizmciler olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dağıtılmasını istemediklerini söyledi.

Yaklaşık 54 sektörle işbirliği içinde olan, iş ve istihdam yaratan turizm sektörünün ihracattan sonra ülkeye en çok döviz kazandıran sektör olduğunu hatırlattı. Turizm sektörünün 36 yılda çok önemli bir değer yarattığını anlatan Mehmet İşler, yıllar içinde cari açığın yüzde 25’ini, istihdamın da yüzde 16,5’uğunu kapatan bir sektör olarak ortaya çıktıklarını dile getirdi.

“Turizm sektörüne özgü bir iş yasasına ihtiyaç bulunduğunu söylerken, turizmin bir devlet politikası haline getirilmesini ve sektörün yasasının çıkarılmasını, turizm sektörünün ihracatçı sayılmasını beklerken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dağıtılacağına ilişkin haberlerden endişeliyiz” diyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Egeli turizmciler olarak, sektörle ilişkilerinin güçlendirilmesini beklediğimiz bakanlığın kapatılmasını istemiyoruz. Tükiye’nin cari açığının kapatılmasında büyük katkısı, payı olan, istihdam yaratan turizm sektörünün sorunları zaten fazla. Bakanlığın kapanması durumunda, 40 milyona yakın turist hareketliliğinin olduğu turizmin bir genel müdürlük düzeyinde yönetilmesi, turizmin sorunlarının üstesinden gelmek mümkün değil.”

Dünya turizm pastasının her geçen gün büyüdüğünü belirten TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, günümüzde dünya üzerinde 1.3 trilyon insanın seyahat ettiğini, her yıl bu rakama 36 milyon kişinin eklendiğini hatırlattı. Bakanlar kurulu yeniden yapılandırılırken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dağıtılmasının ülke turizmini geri dönülmez bir yola sokacağını söyleyen İşler, şu görüşleri dile getirdi:

“2023 yılı hedeflerine ulaşılması, hatta 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefinin üstüne çıkılması için turizmin özel ihtisas alanı olarak değerlendirilmesi gerek. Turizmin bakanlık düzenlemesinde zayıflatılması, sektörün sağladığı dövizin ve istihdamın hızını azaltacaktır. Yüzde 98’i milli olan turizm sektörü Türkiye’nin döviz getiren, yerinde ihracat yapan tek sektörü. Turizmci ihracatçı sayılmalı. Bakanlıklar yeniden düzenlenecekse, turizm ayrı bir bakanlık olmalı, daha çok güçlendirilmeli ve katkı verilmeli. Turizmin yasası çıkarılmalı.”