web analytics

İstanbul Yeni Havalimanı’na ilk iniş gerçekleşti

İstanbul Yeni Havalimanı’na ilk iniş gerçekleşti

Dünyanın yapılan en büyük havalimanı projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı’na ilk iniş dün akşam  20.30’da gerçekleşti.İlk inişi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan  “Muhteşem bir esere sahip olduk. Milletimiz için, tüm insanlık için havalimanımızın hayırlı olmasını dilerim” dedi.

İlk iniş tüm işlemleri tamamlanan 3 bin 750 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindeki  birinci piste yapıldı.

Havalimanında bekleyen itfaiye takımı, ilk kez iniş yapması sebebiyle Erdoğan’ın uçağını bir havacılık geleneği olan su takı ile karşıladı. Uçak daha sonra su püskürten bu iki itfaiye aracının arasından geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kokpitten yaptığı konuşmada, muhteşem bir havalimanını inşa etmenin mutluluğu içinde olduklarını söyledi.

 İstanbul’un 3.havaalanı 29 Ekim’de tamamlandığında   yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip dünyanın en büyük  3 havalimanından biri olacak.  Toplamda 42 ayda tamamlanacak ilk etapta, günlük 3 bin 500 iniş-kalkış imkanı, 100 bin metrekarelik yaşam alanı, 25 bin araçlık otopark, 42 kilometrelik bagaj sistemi, 143 yolcu köprüsü, 5,5 milyon tonluk kargo kapasitesi, 62 kilometrelik güvenlik çemberi bulunacak. Havalimanının, 73 milyar liralık ekonomik katkı ve 225 bin kişiye istihdam imkanı sağlaması bekleniyor.