web analytics

06 Mayıs 2024, Pazartesi

Venedik Giriş Ücreti: Yeni Dönem Başladı

Venedik Giriş Ücreti: Yeni Dönem Başladı

Geçen Kasım ayında Venedikli yetkililer, günübirlik ziyaretçilerden şehri ziyaret etmek için ücret almayı öngören ve uzun süredir planlanan bir pilot programı duyurmuştu.

25 Nisan itibariyle bu pilot program resmen yürürlüğe girdi. Ana tren istasyonu ve diğer varış noktaları dışında ziyaretçileri yeni 5 avro ücret hakkında bilgilendiren işaretler yerleştirildi.

Venedik neden turist vergisi getirdi?

Turist vergisinin uygulanmaya başlaması, Venedik’in hassas ekosistemine overturizmin (aşırı turizm) verdiği zararlar nedeniyle geçen yıl UNESCO’nun tehlike listesine girmekten kıl payı kurtulmasının ardından gerçekleşti.

Bu ücretin amacı, ziyaretçileri yoğun dönemlerden kaçınmaya ve diğer günlerde gelmeye teşvik etmek.

Şehrin en üst düzey turizm yetkilisi Simone Venturini‘ye göre, günübirlik ziyaretçi sayısı 30.000 ile 40.000 arasına ulaştığında şehir zorlanıyor. Dar sokakları insanlarla tıkanıyor ve deniz taksileri dolup taşıyor, bu da yerel halkın işlerini yapmasını zorlaştırıyor.

Venedik giriş biletimi nasıl rezerve edebilirim?

Ziyaretçiler, kendilerine özel bir platform üzerinden Venedik’teki günlerini ‘rezerve’ edebilirler.

Günübirlik ziyaretçiler 5 avro öder ve ardından şehir çapında, ana tren istasyonu dahil olmak üzere yedi giriş noktasında yer kontrolünde kontrol edilecek bir QR kodu alırlar.

Otel rezervasyonu olan ziyaretçiler, otel bilgilerini girer ve göstermek üzere bir QR kodu alırlar. Ancak, otel faturaları zaten Venedik konaklama ücretini içerdiğinden, bu ziyaretçilerin ödeme yapmalarına gerek yoktur.

Venedik’te Turizm Vergisi

Ziyaretçiler, akıllı telefonları olmayanlar için kurulan bir kiosktan QR kodu indirerek bu süreci tamamlayabilecekler.

Belirlenen giriş noktalarından geçildikten sonra yetkililer, ödenen vergiyi veya muafiyet durumunu gösteren QR kodları için rastgele kontroller yapacak.

İhlal edenler 50 ile 300 avro arasında ceza ile karşı karşıya kalacaklar.

Online ödeme platformu üzerinden biletlerini alabilir ve QR kodlarını edinebilirler. Bu sistem, 16 Ocak’ta kullanıma sunuldu.

Giriş ücreti, kalabalıkları azaltmayı, daha uzun ziyaretleri teşvik etmeyi ve yerel halkın yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor.

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, bu ücretin ek gelir elde etme girişimi olmadığını, dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden birinde turist akışını düzenlemeyi amaçlayan bir ilk olduğunu belirtti.

Ziyaretçiler Ne Zaman Ödeme Yapacak?

25 Nisan 2024 itibarıyla ziyaretçiler, bu kırılgan lagün şehrine giriş için 5 avro ödemek zorunda kalacak. Ücret, Nisan ve Temmuz ortası arasında toplam 29 gün boyunca, özellikle yoğun hafta sonları ve diğer günlerde uygulanacak.

Giriş ücreti sistemi için bir dizi muafiyet uygulanmakta.

Ödeme yapmak zorunda olmayanlar arasında yerel halk, Venedik doğumlu ziyaretçiler, öğrenciler ve çalışanlar, ayrıca otel veya diğer konaklama rezervasyonları olan turistler bulunuyor.

Venedik Nasıl Daha Sürdürülebilir Turizm Sağlıyor?

COVID-19 kilitlenmeleri turizm endüstrisini yerle bir ettikten sonra, Venedik ziyaretçilerle olan ilişkisini daha sürdürülebilir bir şekilde yeniden düşünmeye çalışıyor. Ayrıca, şehir büyük cruise gemilerinin San Marco Meydanı’ndan ve Giudecca kanalından geçişini yasaklayarak önemli adımlar attı.

Belediye Başkanı Brugnaro, yeni günübirlik ziyaretçi katkısının turizmi genel olarak caydırmadığını, sadece daha iyi yönetilmesini amaçladığını ifade etti. Ancak bazı sakinler, yeni sistemin kitle turizmini caydırma konusundaki etkinliğinden ikna olmuş değil ve yerel nüfus ile onların ihtiyaçlarına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar.