web analytics

Egeli turizmciler “OHAL kalkmalı”

Egeli turizmciler “OHAL kalkmalı”

Ege Turistik Otelciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizmciler olarak olağanüstü halin bir an önce kalkmasını istediklerini söyledi. Turizmin iş yapabilmesi için olağanüstü halden çıkılması gerektiğini dile getiren İşler, “Cumhurbaşkanımız da söyledi. Olağanüstü halin bir an önce kalkması lazım” dedi.

Ege Turistik Otelciler ve Konaklamalar Birliği’nin (ETİK) 20. Olağan Genel Kurulu Wyndham Grand İzmir Ozdilek Otel’de gerçekleşti. ETİK üyesi Egeli turizmcileri bir araya getiren genel kurula İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İzmir İl Kültür Müdür Vekili Murat Karaçanta, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, Ege Turizm Derneği Başkanı Prof. Dr. Alp Timur, Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir ve sektör temsilcileri katıldı.

Taşbaşı: İzmir önemli bir turistik destinasyon

Genel kurulda konuşan turizmden sorumlu İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, sahip olduğu değerleriyle İzmir’in çok önemli bir turistik destinasyon olduğuna dikkat çekti. İzmir’in Türk turizminin ivmelenmesinden yeterince pay alamadığını anlatan Taşbaşı, “Burada Antalya’daki gibi büyük tesisler yapılamadı. Ulaşım açısından burası bir hub olmadı, direkt uçuslar konulamadığı için yeterince turist alamadık, ama İzmir Türkiye’nin az bozulan şehirlerinden biri” diye konuştu.

İzmir’de sektörel birlikteliğin olmadığını anlatan Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, ETİK’in genel kurulunin sektör açısından önemli olduğunu vurguladı. Taşbaşı, “Ben hem Türkiye hem Türk turizmi açısından karamsar değilim. Emek hiç yerde kalmıyor. Emek vermekten hiç çekinmeyin. Emekleriniz karşılıksız kalmaz. İzmir turizminin de gelecek yıllarda hak ettiği yerlere geleceğine eminim” dedi.

Karaçanta: Turizm rakamlarındaki artış sevindirici

İzmir’de turizm rakamlarındaki artışın sevindirici olduğunu belirten İzmir İl Kültür Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta, 2018 yılının ilk beş ayında yüzde 26, yalnızca Mayıs ayında yüzde 32 artış yaşandığını söyledi. İzmir’e üç müze kazandırılması çalışmasının hızla sürdüğünü kaydeden Karaçanta,“Ege Medeniyetleri Müzesi’nin yıl sonuna kadar projesinin tamamlanacak. Demiryolları Müzesi’ni, Bergama Müzesi’ni yapıyoruz. Bazilika’yı tamamladık. En önemlisi kültür merkezimizi ise 9 Eylül’de açacağız’ diye konuştu.

Özkardeş: Sektörün ilk ve en dinamik derneği

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu ve ETİK üyesi Oğuz Özkardeş ise ETİK’in 1958 yılından bu yana 60 yıldır sektörde hizmet veren Türkiye’nin ilk ama aynı zamanda en dinamik turizm derneği olduğunu söyledi.”İhtiyaçlar ortada, İzmir’in gelecekteki vizyonu da ortada” diyen Özkardeş, oda olarak İzmir turizminin vizyonunu geliştirmek için sektöre ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.

Ediz: Turizm alanlarının planlaması tamamlanmalı

ETİK Danışma Kurulu Başkanı, eski İl Kültür Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, ETİK’in 60 yıllık birikimiyle İzmir’de turizmin önemli aktörlerinden biri olduğunu söyledi. Ediz, “İzmir’de özellikle turizm alan ve merkezlerimizin planlamasını tamamlayarak turizmcilere sunulması gerekiyor. Sağlık sektöründe bölgemizdeki yoğun jeotermal sektörün değerlendirilerek turizmin çeşitlendirilmesi önemli” dedi.

Tercan: İzmir’de her şey var, tanıtım yok

Genel kurulda ETİK’in Mayıs ayında yayımlanan yönetim raporundaki verileri paylaşan ETİK Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, “Tarih var, kültür, deniz var. İzmir’in hiç bir bahanesi yok. Her şey var İzmir’de. Ama tanıtım yok” diye konuştu. 5393 Sayılı Belediye Yasası’na göre turizm ve tanıtımın belediyenin asli görevlerinden olduğunu anımsatan Tercan, “Bu belediyenin kanuni görevi. Belediyenin aslı görevi turizm ve tanıtım, hobi değil” diye konuştu.

Bülent Tercan, İzmir Turizm Tanıtma Vakfı’nın (İZTAV) kent tanıtımı için mutlaka hedef koyması gerektiğini söyledi. Tercan, “İZTAV kendisine yılda 5 milyon yabancı turist hedefi koymalı. Hedef yerli turist değil. Yerli turiste yapılan reklam da abes. Bize yabancı turist lazım. Kontrol yapılabilmesi için İZTAV’ın bu hedefi koyması gerek” dedi.

Genel kurulda konuşan TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, turizmciler olarak bir an önce olağanüstü hal uygulamasının kalkmasını istediklerini belirtti. Turizmin iş yapabilmesi için olağanüstü halden çıkılması gerektiğini dile getiren İşler, “Cumhurbaşkanımız da söyledi. Olağanüstü halin bir an önce kalkması lazım. Neden? Çünkü pazarımızın çoğu Avrupa. Avrupa demokratik olan, insan özgürlüğünün temsil olduğu ülkelere seyahat ediyor. Yatırımcısının hakkını hukuk karşısında arayacağı ülkeler arıyor” diye konuştu.

Turizm sektörünün önünde çözüm bekleyen ciddi sorunlar bulunduğunu anlatan Mehmet İşler, “Turizmci çok bunaldı. Son iki yıldan beri turizmcinin başına gelmeyen kalmadı” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Döviz akşam yatıyoruz iniyor, sabah kalkıyoruz çıkıyor. Turizmci dövizin ne kalkmasını ne inmesini istiyor. Turizmci istikrar bekliyor. Ecrimisil sorunu öylece duruyor. Ecrimisil deyince, Türkiye’nin bir numaralı yaralı yeri Çeşme. Yasalar, mevzuat, elektrik-su indirimi, ecrimisil, yabancı çalışanlar kanayan yaralar. Kestirmeden istediğimiz şu: Seçimler bitti, kaldırın olağanüstü hali. Turizmcinin önünü kapatmayın. Ekonomi için en önemli getir ihracat. Var mı turizmden büyük inovatif bir ürünümüz? Turizm ihracat getirecek tek sektör, önünü kapatmayın.”