web analytics

“5 yılda 13 milyar TL’lik yatırım yapılır”

“5 yılda 13 milyar TL’lik yatırım yapılır”

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin yürüttüğü çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan TTYD Başkanı Oya Narin, imar affı, tahsis süresinin uzatılması, turizm tanıtma fonu gibi gündeme dair konuları da masaya yatırdı.

Oya Narini  Sabah Gazetesi’ndeki söyleşide “2018 için çift haneli büyüme beklediğimizi ifade etmiştik. Geçen yılın başında ‘hareket var ancak bereket yok’ demiştik. Bu yıl hem hareket hem de bereket olacak diyoruz. Avrupa pazarı yoğun bir şekilde dönüyor. Rusya da iyi gidecek diye düşünüyoruz. Ortadoğu pazarı hâlâ güçlü. Çin, Hindistan gibi alternatif pazarlardan da çok pozitif dönüşler alıyoruz. Güzel bir yıl bizi bekliyor.”dedi
İmar barışı ve tahsis sürelerinin uzatılması, konusunda “Tahsis süresinin uzatımı için 300’ün üzerinde otel başvuruda bulundu. Ortalama 800 yataklı oteller, yaklaşık 20 yıl daha süre uzatımı planlıyor. Süre uzatım bedeli olarak yaklaşık 2.8 milyar TL’lik ödemenin yapılacağını öngörüyoruz. Bu tesislerin 20’sinin yıkılıp yeniden yapıldığı düşünüldüğünde 5 milyar TL’lik bir yatırım hacmi oluşur. Yenileme yatırımı için de 5 milyar TL harcanır. Bunda kiralama bedelleri dahil değil. Yani yenileme, yıkıp yapma ve süre uzatımı için 5 yılda 13 milyar TL’lik yatırım yapılacağını düşünüyoruz.

İmar barışından da 500’ün üzerinde büyük otel faydalandı. 6 aylık ilave süre verildi, başvurular devam ediyor. Her iki adım da hem bizim elimizi rahatlattı hem de yabancı yatırımcı ilgisini artırdı, biz yabancı sermaye gelişini hızlandırmak ve tarafları bir araya getirmek amacıyla Ekim 2019’da İstanbul’da büyük bir turizm yatırım fonu forumu yapacağız. Uluslararası bir etkinlik olacak. Dev fonlar ve markalarla, yatırımcıları bir araya getireceğiz. İşin profesyonellerine açık bir organizasyon olacak. Bu oganizasyonda 2 bin kişi bir araya gelip network yapacak.