web analytics

Demokrasi endeksinde 10 sıra geriledik

Demokrasi endeksinde 10 sıra geriledik

demokrasi endeksi

En demokratik ilk üç ülke sırasıyla Norveç, İzlanda, İsveç olurken sondan ilk üçte ise Kuzey Kore, Suriye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti sıralandı.

Euronews’in haberine göre, seçim süreçleri, çoğulculuk, sivil özgürlükler, hükümetlerin işleyişleri, siyasi katılım ve siyasi kültür gibi konulardaki durumlara göre ülkelerin puanlandırıldığı raporda Avrupa’nın dünya genelindeki ortalamasını düşüren ülkeler arasında İtalya, Türkiye ve Rusya gösterildi.

İtalya geçen yıla göre 12 basamak birden gerileyerek Avrupa’da demokratik değerler anlamında en çok kan kaybeden ülke oldu. İtalya’yı Türkiye 10 basamak Rusya ise 9 basamak gerileyerek takip etti.

Avrupa, 2006’dan bu yana en sert düşüş yaşayan bölge olsa da 49 ülke ve doğu ile batı olmak üzere iki bölgeye ayrılan kıta da 14 “tam demokratik” devlet bulunduğu aktarıldı.

İtalya’nın yaşadığı düşüşe gerekçe olarak bu ülkede Mart ayında yapılan seçimlerden sonra mülteci karşıtı M5S ve Lega koalisyonunun iktidara gelmesi gösterildi. ‘Düzen karşıtı’ olarak nitelendirilen koalisyonun uyguladığı politikalarla bireysel özgürlükleri kısıtladığı belirtildi. İtalya, 2017 yılında yer aldığı 21. sıradan 33. sıraya geriledi.