web analytics

Çin İzmir Enternasyonal Fuarı’nda partner ülke

Çin İzmir Enternasyonal Fuarı’nda partner ülke

Uluslararası İzmir İş Günleri toplantılarının ikinci gününde Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İş Forumu gerçekleştirildi. “Bir Kuşak Bir Yol-Modern İpek Yolu Projesi”, Çin ve Türkiye imajı, kurumlar ve yerel belediyeler arası işbirliklerinin planlanması gibi başlıklar altında düzenlenen foruma her iki ülkeden üst düzey yetkililer katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Çin ve Türkiye’nin dünya tarihine yön vermiş iki büyük medeniyeti temsil ettiğini belirterek, “Bu iki coğrafya, sadece kendi üzerinde yaşayanların değil, tüm dünyanın kaderini belirlemiştir. Dünya halklarının bugünkü yaşamını belirleyen ve insanlığa yön veren çok sayıda yenilik, bu iki ülkede doğmuştur” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çin Halk Cumhuriyeti’nin İzmir Enternasyonal Fuarı’nda partner ülke olmasının, İzmir açısından büyük bir değer taşıdığını da vurgulayarak, “Hedefimiz, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesinde; Doğu’nun Batı’ya açılan kapısı olmaya devam etmek. Bu buluşmanın, bu hedefe ulaşabilmemiz için son derece önemli olduğuna tüm kalbimle inanıyorum” dedi.

Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı Zhang Shenfeng de Çin ve Türkiye arasında günümüzden eski çağlara kadar uzanan antik İpek Yolu üzerinden bir dostluğun sürdüğünü dile getirdi. Özellikle son zamanlarda Çin şirketlerinin Türkiye’deki ticaret hacminin 100 milyon doları aştığını ifade eden Shenfeng, “Türkiye’ye gelen Çinli sayısı 400 bini aştı. Türkiye’nin güzelliği Çinlilerde iz bıraktı. Dünyada karmaşık bir ortam varken Çin tüm ticaret endeksleri mantıklı bir aralıkta bulunmakta. Çin’de reform devam ediyor. İki ülkenin tamamlayıcı avantajları var. İkili ticaret giderek artmakta” diye konuştu.