web analytics

27 Nisan 2024, Cumartesi

“Turizmde Dönüşüm Senaryoları Raporu” açıklandı

“Turizmde Dönüşüm Senaryoları Raporu” açıklandı

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) iş birliğiyle hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı  Türkiye ekonomisinde önemli rol oynayan turizm sektörünün dönüşüm senaryolarını ele alan “Turizmde Dönüşüm Senaryoları Raporu”, İstanbul’da açıklandı.

TTYD Başkanı Oya Narin’in, yaptığı açılış konuşmasının ardından,  TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ve son olarak da Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy turizmin geleceği ile görüşlerini aktardılar.

Oya Narin konuşmasında dönüşüm senaryolarının hayata geçirilmesi durumunda 2033 yılı itibarıyla gelen turist sayısının 104 milyona, Türkiye turizm gelirinin 119 milyar dolara, kişi başına turist harcamasının 1,150 dolarına çıkabileceğini bildiren Narin, aynı şekilde senaryolara göre işsizlik oranının 7,6’ya düşeceğini ve yaratılan ek turizm gelirinin dönem GSYH artışını ortalamada 1,6 puan yukarıya çekeceğini öngördüklerini söyledi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski de tüm sektörlerin oluşturduğu katma değerin ekonominin gücü açısından çok kıymetli olduğunu ve sürdürülebilirliğin tüm eksenlerde sağlanması gerektiğini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy

Bakan Ersoy turizmi tabana yayamazsak turizm politikaları etkili ve sürdürülebilir olamaz dedi ve  2019 yılında 51 milyon turist, 34 milyar dolara yakın turizm geliri, kişi başı gecede 71 dolar  geliri beklediklerini  ve kesin rakamların bu ay sonunda açıklanacağını söyledi.

2020 de ise 58 milyon turist, 40 milyar doları aşan turizm geliri ve kişi başı gecede 78 dolarlık geliri elde etmeyi hedeflediklerini belirten  Bakan Ersoy, 2023’te de 75 milyon turisti, 65 milyar dolar turizm geliri, kişi başı gecede 91 dolar geliri planladıklarını anlattı.

Bu konuşmaların ardından ZAY Strateji Başkanı ve TTYD Başkan Danışmanı Zafer Ali Yavan’ın açıkladığı kapsamlı raporda, turizm sektörünün ülke kalkınmasının taşıyıcı gücü olma potansiyeline sahip olduğunun analitik olarak teyit edildiğini söyledi.

2017 yılının mayıs ayından bu yana üzerinde çalışılan, turizmin çeşitlendirilerek ülke sathına ve 12 aya yayılması, kişi başı turizm gelirinin artırılması amacıyla hazırlanan rapor, gerçekçi analizler ve stratejik dönüşüm senaryoları içeriyor.

Raporda, Türkiye ekonomisinde önemli rol oynayan turizm sektörü özelinde belirlenen dönüşüm senaryolarının hayata geçirilmesi durumunda 2033’te 104 milyon turist ve yaklaşık 120 milyar dolar turizm geliri elde edilebileceği belirtiliyor.

TUSIAD Panel

Konuşmaların ardından TÜSİAD Kalkınma Politikaları Yuvarlak Masa Başkanı Batu AKSOY’un Moderatörlüğünde Serdar Bilgili, Zümrüt İmamoğlu, Zafer Ali Yavan ve Hakan Güldağ’ın konuşmacı olduğu bir panel düzenlendi.

  • 6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5