web analytics

27 Nisan 2024, Cumartesi

Alman tur operatörleri ve acenteler zor da

Alman tur operatörleri ve acenteler zor da

Bugüne kadar hiçbir doğal afet, terör gibi olaylardan etkilenmeyen Alman turist, şimdi coronavirüs krizi yüzünden değişik bir tutum sergiliyor.

Artık  eskiden olduğu gibi,isteyenin hemen seyahat edebileceği bir durum zorunlu olarak yok. Uçak şirketleri filolarını  uykuya aldılar,ülkeler seyahati yasakladılar,dışişleri dünya çapında seyahat uyarısı yaptı,aynı şekilde bir çok Alman kenti de turist girişlerine kapandı.

Turizm endüstrisinin büyük kısmı, ciddi olarak bugünkü durumları n devam etmesi için uğraş veriyorlar.Sektör uzmanları, yakın zamanda tur operatörleri ve seyahat acentelerinde yoğun şekilde iflasların olabileceğini söylüyorlar. Her şeyden önce, müşterilerinin geri ödemeleri talep etmesi olasılığına karşı geleceği tehlikeli bir şekilde tehdit etmesinden korkuyorlar.

Eğer acente ve tur operatörleri tüm ön ödemeleri geri ödemek zorunda kalırlarsa, sektörün tamamen mahvolacağını söylüyor  yetkililer ve büyük bir felç durumunun kaçınılmaz olacağında birleşiyorlar. Bunları söyleyen, 400 tur operatörü ve 700 den fazla seyahat acentesi birliğinin başkanı. Tahminlere göre, 8 milyar euroluk bir ön ödemenin müşterilere  yıl sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Almanya yasal Vatandaşlık haklarına göre, bir organize seyahat için ödeme yapmak zorunda olan müşteriler, seyahatin herhangi bir şekilde gerçekleşmemesi durumunda ödemelerini geri isteme hakkına sahipler. Ancak, tur operatörleri ve seyahat acentelerinin büyük bir kısmı bu ödemeleri yapamayacak durumdalar çünkü havayolu ve otellere yapılan ön ödemeler bu zorluğun nedeni.

Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkelerin yıllardır öncülüğünü yapan Almanya,bu durumda ön ödeme gönderdiği Türkiye’de ki anlaşmalı otellerinden bu ödemeleri geri istemesi halinde, zaten çok zor durumda olan sahil otelleri daha da zor bir durumda kalacaklardır.

Corona krizinin Mayıs ayı sonuna doğru sona ermesi durumunda,bu genel soruna çözüm kolaylaşabilir,Alman tur operatör ve seyahat acenteleri ön ödeme talep eden müşterilerine şimdilik mayıs ayına kadar bir alacak bonusu önerebilir ve soruna geçici bir çözüm bulabilir. (Mehmet Kaynak-Alman Spiegel Online’dan alıntı ve Türkiye eklemeleri yapılmıştır.)