web analytics

TÜRSAB’da normalleşme süreci tartışıldı

TÜRSAB’da normalleşme süreci tartışıldı

TÜRSAB TV’de yayınlanan, Bilgi Teknolojileri, Medya ve İletişim Grup Başkanı Mesut Kanat’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Turizme Global Bakış programı, bu hafta dünya genelinde sektörün yeni normale hazırlanma sürecini masaya yatırdı.

Türkiye’de her şey dahil sistemi ilk kez uygulamaya koyan Fütürist Turizmci Cem Kınay, tahmin edilenin aksine her şey dahil sisteme ilginin, salgının ardından daha da artacağını belirtti. Kınay,

Türkiye’nin en önemli iç turizm merkezlerinden biri olan Çeşme’nin Belediye Başkanı M. Ekrem Oran da Turizmde Global Bakış programına katılarak, alınan önlemler hakkında bilgi verdi. Oran, “Pandemi ile ilgili Çeşme Belediyesi olarak sıkı tedbirler aldık. Türkiye ortalamasına göre çok iyi durumdayız. Bizim en büyük avantajımız; Çeşme’ye gelen turistin yüzde 95’inin yerli olması. Şehirlerarası ulaşım açıldığı takdirde Çeşme’de geçen yıla yakın bir doluluk oranı yaşayacağımızı tahmin ediyoruz.

TÜRSAB Onursal Başkanı Talha Çamaş ise kriz sonrası güven duygusunun ön plana çıkacağına vurgu yaparak, seyahat acentalarının yükselişe geçeceğine dikkat çekti. Çamaş, “Tüm dünya modern çağın ilk küresel kriziyle karşı karşıya. Maalesef seyahat acentalarına yeterli destek verilmedi. Güven, önümüzdeki dönemde çok önem kazanacak. Seyahat edecekler, gidecekleri ülkelerin sağlık altyapısına ve hastane donanımlarına da bakacaklar. Sağlık konusu insanların kararlarında etkili olacak. 2020 senesinden çok fazla bir şey beklememek lazım. Belki içerde biraz hareketlilik olabilir. İnsanlar, arabalarıyla yakın çevrelerinde bir yerlere gidecektir” dedi.

Seyahat etmek isteyenler, tekrar seyahat acentalarına dönecek diye düşünüyorum. Seyahat acentaları yükselişe geçecek. Toplumda böyle bir düşüncenin yükseldiğini gösteren araştırmalar var. Uluslararası seyahat için kapılar açılsa da ne kadar turist gelecek bilemiyoruz. İnsanların korkularını yenerek bu sene içinde orta veya uzun menzilli seyahatlere gideceklerini sanmıyorum. Türkiye turizminin çok sayıda krizle mücadele ederek bugünlere geldiğini hatırlatan Çamaş, kolay kolay vazgeçilecek bir ülke olmadığımızın altını çizerek turizmcilere moral verdi.

TÜRSAB’ın pandemiden kısa bir süre önce hayata geçirdiği, seyahat acentaları için ürünlerini pazarlayabilecekleri dijital pazar yeri projesi olan TÜRSAB Rota da programda ele alındı. TÜRSAB Rota Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Tekin, “Sistemimiz yeni yıl itibarıyla kullanıma açıldı ama maalesef pandemi dönemine denk geldi. Bu süreyi adaptasyon ve ürün üretmek için zaman aralığı olarak değerlendiriyoruz. TÜRSAB Rota, sesini duyuramayan seyahat acentalarımız için pazarlama köprüsü vazifesi görüyor.  Şu ana kadar TÜRSAB Rota’ya binin üzerinde seyahat acentası entegre oldu. Haziran ayında iki buçuk katı, temmuz ayında 5 ile 10 katı rakamlarla acentaların hizmetinde olacağız.