web analytics

Off Off

Off Off

Google’ n da şu ne düşünüyorsun sorusuna hayranım. İnsanı bir şeyler yazmaya davet ediyor.

Çoğumuz hatırlarız; bir zamanlar dile dolaşan bir reklam vardı: “Aç kapa aç kapa Artema”. Musluk satmak için ideal bir slogandı. Ancak pandemi önlemek içinde aynı sloganı kullanmaya başlayınca durum farklı. Bir kapattık bir açtık biraz kapattık sonra açtık sonra açtık bir daha tam kapatamadık, hep kısmi kapattık sonunda laçka ettik. Doğru tamirciyi bulup şunu tamir edip bir tam kapatsak kurtuluş savaşı vermiş gibi olacağız.

Millet olarak “LEBALEP” bir dönem yaşıyoruz. Sonunda Hastaneler de “LEBALEP” doldu. Aşılar geldi ama heba oldu diyor bilenler. Dün de kısmi kapanıyoruz talimatı geldi; çelişkiler yumağı olarak uygulamaya girdi. Neymiş üretimin durmaması lazımmış, ihracat durmayacakmış vs vs.
Günde kaç vatandaşımız canından oluyor, pek kimsenin umurunda değil gibi…
65 yaş ve üstünü aşıladık ama onlar evde dursun diyoruz ! Neden ? Bunun cevabını, eğer diğer söylenmiş olanlar doğruysa kimse bilemez. Yani eğer bu yapılan aşının bir koruyuculuğu varsa neden evde durmak lazım: eğer koruyuculuğu yoksa neden yaptınız neden o aşıyı getirttiniz.
Duruma iyice bakmadan Nisan başı turizm sezonu açıyoruz diyen sayın bakanımızın sağladığı yegane fayda KÇÖ nün bitirilmesi oldu, ama Turizm daha en az 6 ay
daha yok belki 1 sene.
Biz turist getiren; döviz getiren turizmcilerin hali ne olacak şimdi.
Cevabı olan bir yetkili varsa söylesin biz de bilelim. Turizmde birinciliğe oynayacağımıza Vaka sayısında
birinciliğe oynuyoruz.
Son sayısı kesin olmasa da 11500 acenta var ortalama 5-6 çalışanı ile en az 60bin kişi bu ay itibarı ile
2 ay ücretsiz izinde. Bayram sonrası Haziran başı en az 45-50bin turizm acentası çalışanı mecburen işten çıkarılacak. Başka çözüm kalmadı.
Özel sektör 2015 yılının 2. yarısından bugüne çeşitli sıkıntılar yaşayarak özverili davranışlar ile bugüne gelmişti ama bıçak kemiğe dayandı.
Ya acil hibe destek gelecek ya da akıbet belli. Hem uzaya gideceksin hem de bu kadar çalışanı ve ailelerini aç
bırakacaksın. Kanal İstanbul yapacağım diyeceksin ama milletini aç bırakacaksın. Sakın o iş başka demeyin
yap işlet devret (ya da al götür) maliyeti yok demeyin. Her şeyin bir maliyeti var; bugün yoksa yarın var.
Böyle davranan atalarımız bir söz etmiş
” Ayranı yok içmeye tahtırevanla gider s.çmaya” İşte aynen öyle oluruz.
Gün o gün ki yatırımı sağa sola değil milletine yapacaksın, duran sektörüne yapacaksın, onun çalışanına yapacaksın. Yoksa ne ekersen onu biçersin. Unutmayalım ki büyük kişi sayılar ile anılan Deniz, Kum, Güneş turizmi ve turistleri Türkiye Turizmi’ nin sadece 1/3 ü yani yüzde 33’ü. Geri kalan turisti getiren turizm
gelirlerinin yarısını getiren ise açlığa terkedilmiş destek
verilmeyen diğer acentalar ve çalışanları.

KÇÖ yü acilen tekrar başlatmadan, hibe destek vermeden borçlarıertelemeden hem de en az 1 yıl; kayıp büyük olacak; günahı da Türkiye’yi yönetenlerin ve buna
sebep olanların boynuna olacak.
Yani bunun sebebi asla 84 milyon olmaz olamaz. Uzatmaları oynuyoruz maç bitmek üzere.

Latest posts by Esat Yalçın (see all)