web analytics

27 Nisan 2024, Cumartesi

İstanbul’da 237 parça tarihi eser ele geçirildi

İstanbul’da 237 parça tarihi eser ele geçirildi

İstanbul’da, Geç Roma İmparatorluğu ve Erken Bizans döneminden kalma 237 parça tarihi eser ele geçirildi. Operasyonda eserlerle bağlantılı bir şüpheli yakalandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Sarıyer’de bir kişinin çalıntı tarihi eserleri yasa dışı olarak topladığı istihbaratı üzerine harekete geçti. Teknik ve fiziki takip ile istihbarat çalışmalarının ardından önceki gün Sarıyer’de birden fazla adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Adreslerdeki aramalarda biri Geç Roma imparatorluğu/Erken Bizans dönemine ait olduğu tahmin edile Amphora baş kısmı kırık çanak çömlek, bir küçük boyutta pişmiş toprak, 4 pişmiş toprak dışı kil, çok renkli kaplama gözyaşı şişesi, 95 farklı renk ve ebatlarda ipe gerilmiş boncuk, 45 farklı renk ve ebatlarda ipe gerilmiş boncuk dizisi, 69 ipe geçirilmiş ve kolye görünümü verilmiş sonradan devşirilmiş farklı dönemlere ait olduğu tahmin edilen boncuk, 4 bir ipe geçirilmiş vaziyette boncuk dizisi, 5 Geç Bizans/Osmanlı dönemine ait olduğu tahmin edilen mızrak ve okçuları, 7 farklı form biçim ve malzeme türünden sikkeler ve sikke görünümlü objeler, 3 farklı form, biçim ve malzeme türünden halka biçimli obje, 3 farklı boyut ve biçimlerde süs eşyası olmak üzere toplam 237 parça tarihi eser ele geçirildi.

Operasyonda yakalanan bir şüpheli hakkında, “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na Muhalefet” suçundan adli işlem başlatıldığı bildirildi.(Anka)