web analytics

Turizm Sezonu Antalya’da

Turizm Sezonu Antalya’da

Ne umulduğu gibi ne de beklenen ülke gruplarının dışın da gerçekleşiyor.

Hava limanı kayıtlarına göre sezon da şu ana kadar gelen 7 milyon turist geldi diye yerel basına verilen demeçler hiç inandırıcı olmuyor.

Antalya merkez, orta doğulu, Afrikalı, uzak doğulu gelir düzeyi düşük sözde turist gruplarından geçilmiyor.

Bunların bırakın uçakla seyahat etmelerini, nasıl geldikleri bile meçhul.

Birkaç bin Ukraynalı turistin savaştan kaçarak, bir o kadar da Rus turistin araçları ile geldiği araç plakalarından belli oluyor.

İnternet aracılığı ile apart daire, müstakil ev ve küçük pansiyon odaları kiralayan, çok sayıda orta doğulu, Afrikalı, Arap yarım adasından, orta Asya menşeli gelen turistlerden oluşuyor.

Bunların bırakın ne kültür turlarına katılmalarını ne alış-veriş yapmaları, büfeden aldıkları küçük suyu bile içerken anne baba paylaştırdıktan sonra çocuklarına da içirmeleri çok ilginç.  Covidin, sezon bittikten sonra hem o ülkeler de hem turistik bölgeler de patlamasına rastlayacağız.

Antalya’da turizm Konaklama ve acente sektörü ile turizm basınını köşe yazarlığını 35 yılın üzerinde üst düzeyde yapmış biri olarak, hiç bu yıllarda gördüğüm gelir düzeyi düşük, kalitesiz turist görmediğimi söyleyebilirim.

Bazı kişiler, turistin kalitesi olmaz diyebilir. Bir satır üstte belirttiğim gelir düzeyi düşük kelimesinin altını bir kez daha çizerim. Ülkemizde ki tesisler, restoranlar, eğlence yerleri, gezilip görülecek ören yerleri ile tarih ve kültür eserleri bu gurupların üstünde gelir guruplarına hizmet vermelidir.

Türkiye, konumu, tarihi, kültürü, turizm hizmet sektörü, doğası, denizi, koyları, güneşi ve insan misafirperverliği ile çok daha iyi turist gruplarını ağırlayacak vasıftadır.

Kültür Turizm Bakanlığı, bize göre turizm tanıtma fuarlarına katılım eksikliği ve çalışmalar eksikliği yüzünden başarısız olmuştur. Çünkü Bakan kendi işini önemseyerek, TV’ye boy, boy verdiği tesisi tanıtım reklamlarını, ne yazık ki aynı hassasiyet de Ülke, tarihini, kültürünü, koylarını, plajlarını, güneşini ve doğasını reklamlarını yeteri kadar dünya görsel medyasına vermemiş ve önemsememiştir.

Artık sezon böyle bitecek kanımca.

Kısacası kaybolan, boşa giden bir yılın ardından bence ders alınmalıdır.

Turizm, bu ülkeye geçmiş yıllarda hayat vermiş, ekonomiye büyük katkılar koymuş, yüksek istihdamlar sağlayarak ailelere nefesle birlikte oksijen pompalayarak yaşam sağlamıştır.

Önümüzde ki yıl da Corona ve yan bulaşıcı hastalıkların etkisi devam edecektir kuşkusuz. Çünkü ülkelerin silah satma modasının geçmesi ile İlaç sektörü ve art niyetli laboratuar’ların salgın hastalıkları yaygınlaştıracakları bir gerçek olarak gündeme gelmiştir.

Devletin, Turizm Bakanlığının, Turizm sektörünün, ulaştırma sektörünün gelecek yıllara hazırlanarak ciddi ölçüde tedbirini alması şarttır.

Turgay ALP