web analytics

27 Nisan 2024, Cumartesi

Akdeniz ülkelerinde aşılama ne durumda

Akdeniz ülkelerinde aşılama ne durumda

Pandemi döneminin tüm belirsizliklerine rağmen, sezonun sezonun başlamasından kısa bir süre önce olduğu Akdeniz’deki tüm turistik destinasyonların hedefi tam aşılama.

Bununla birlikte, her birinin başarısı farklı. Öncelikle her ülkenin aşılara erişimine ve ardından nüfusu aşılama oranı yeteneğine bağlı durumları.

Akdeniz’in kuzey ve güney kıyıları arasında önemli farklılıklar var ve Malta ve G.Kıbrıs gibi küçük ülkeler de var. Bu, Akdeniz’deki ana rakip destinasyonlarımızda tek doz ve her ikisiyle birlikte aşılama sıralamasına göre; Malta Akdeniz turist destinasyonları arasında aşılamada önde görünüyor. Ülke, 13 Nisan itibarıyla nüfusun % 40,4’ü oranında aşı oldu. Onu, 14 Nisan’dan itibaren % 17,6 ile tek doz aşılanan İspanya ve % 16,3 ile Portekiz üçüncü sırada izliyor.

Malta , 1 Haziran’dan itibaren turistik faaliyetlerini yeniden açmayı planlıyor ve trafik ışığı sistemini yolcuları kabul etmek için bir kriter olarak uygulayacak. Kart çıkaranları Covid ve aşı rakamlarına göre sınıflandıracak.

Yunanistan , G.Kıbrıs , Türkiye , Fas ve Hırvatistan, iyi aşılama rakamlarıyla grafiğin ortasında yer alıyor. Ancak Tunus ve Mısır sırasıyla % 1,4 ve % 0,1 ile son sırada. Cezayir grafikte görünmüyor.

Türkiye turizm sektöründe işçi aşılanması başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı, havayolları, havaalanları, oteller ve konaklama, seyahat acenteleri ve profesyonel rehberlerdeki tüm sektör çalışanlarının yaz sezonu başında aşılanmasını bekliyor.

Hırvatistan, geçici çalışanları da içerecek bir programla turizm sektöründeki 70 bin işçisini aşılamaya başladığını da duyurdu .
Fas , güneş ve plaj turizmine rakip olmasa da önemli bir Akdeniz destinasyon. Ülke, başta İspanyol ve Fransız olmak üzere Avrupalı turistleri çekmekle çok ilgileniyor, ancak geçen hafta kendisini Covid’den korumak için İspanya ve Fransa ile uçuşları askıya alma kararı aldı. Rabat, 39 ülke ile hava bağlantılarını iptal etti.

İki doz aşı almış olan tam aşılanmış popülasyonun yüzdesine bakarsak, ortaya çıkan grafik aşağıdaki gibi.

Malta , nüfusun % 17,3’ünün tamamen aşılanmasıyla sıralamada başı çekmeye devam ediyor; Onu % 11,3 ile Fas ve % 9,2 ile Türkiye izliyor .

Yunanistan ve İtalya , 14 Nisan itibarıyla aşılanma yüzdesi % 6,8 olan İspanya’dan daha iyi bir konumdadır. Mısır grafikte görünmüyor.

Fas, Kuzey Afrika’daki en iyi aşılama stratejisine sahip ülke. Aksine, Tunus , 13 Nisan itibarıyla % 1,4 olmak üzere ilk dozla aşılananların çok küçük bir yüzdesini göstermektedir ve Mısır’da , ülkeden elde edilen en son veriler olan 3 Nisan itibarıyla % 0,1 ile hala daha düşüktür. (Turizm databank)

İki doz aşılama oranları, %

aşılama oranları