web analytics

29 Nisan 2024, Pazartesi

Çekya’da Atatürk Müzesi

Çekya’da Atatürk Müzesi

Prag’dan bir gece konaklamalı Kuzey Bohemya turuna Karlovy Vary’ e ayırdık.

Çekya’da Almanya’dan en çok turist çeken şehirlerden olan ve başkent Prag’ın 125 km batısında ve 2.5 saatlik uzaklıktaki Karlovy Vary, ormanlar içinde yüksek dağların arasından kıvrılarak akan Tepla nehrinin kıyılarında kurulmuş çok şirin bir sağlık kenti.

Batı Bohemya’da yer alan Karlovy Vary 1370 yılında imparator Charles IV tarafından av bölgesi içinde kurulmuş. Bu şehir de adını Charles’tan yani Karl’dan alıyor ve Almanlar da Kralın banyosu anlamına gelen Carlsbad adıyla anıyorlar.

Karlovy Vary şifalı termal sularıyla bir yandan böbrek taşlarınızdan karaciğerinize sağlık olanakları sunarken diğer yandan sessizliği, huzuru ve doğal güzellikleriyle ruhunuzu da dinlendiriyor.

Sıcak nehir anlamındaki Tepla Nehrinin her iki kıyısında 3-4 katlı rengarenk karton film setlerindeki ev dekorlarını andıran görüntü, bu evlerin arkasında yükselen dik yamaçlardaki yeşil ve bizim bulunduğumuz kasım ayındaki sonbahar renkleriyle bezeli ormanlar ile birleşince çok güzel fotograf olanağı da veriyor.

Tertemiz dağ havası ile yapacağınız sağlık yürüyüşlerini de mutlaka öneriyoruz.

Tepla nehrini şehrin içindeki köprüler, 10-15 adımda diğer yakayı bir diğerine bağlıyor. Bir o yakaya bir diğerine geçerek yürüyerek yapacağınız şehir turunuzda rengarenk evlerin dışında kenti  vaktiyle ziyaret etmiş yada tedaviye gelmiş önemli kişilerin ki bunların arasında Mozart, Rus Çarı Petro, Djorak, Karl Marx, Johann Wolfgang Goethe, Ludwig van Beethoven,Stalin, Nazim Hikmet…vb de bulunuyor, evlerini görebiliyorsunuz.

Bunların çoğunluğu şu an otel, mağaza, cafe, restoran …vs. olarak hizmet veriyor.

Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk de 1918 yılında Karlovy Vary’de kalmış. Atatürk’ümüzün kaldığı bugün ‘’ The Leading Hotels of the World’’ grubu üyesi olan  Carlsbad Plaza Oteli’ni mutlaka görmelisiniz.

Kapısında ‘Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Kemal Atatürk burda kalmıştır’’ yazan bir de levha’nın dışında, kaldığı odanın girişindeki ‘’ATATÜRK Lounge’’ da içerisi bir müze düzeniyle tefriş edilmiş. Odadaki Atatürk’ümüze ait fotograf ve eserler gururumuzu okşuyor.
Karlovy’de, bünyesinde termal terapi hizmeti sunan çok sayıda otel var. Oteller termal sudan yararlanmak isteyen misafirlerini, şehirdeki ortak kullanıma açık merkezlere de yönlendiriyorlar. Şehrin merkezinde Collonade adı verilen ve içme yoluyla da sularından faydalanabileceğiniz 12 kaynak suyu var. Ayrıca birçok da tedavi merkezi bulunuyor. Market Collonade, Hot Spring Collonade ve Mill Spring Collonade  adlı bu merkezlerde yaklaşık 73 dereceye ulaşan sular kemik hastalıkları, bel fıtığı, kireçlenme, solunum enfeksiyonları, karaciğer ve mide hastalıklarına iyi geliyor.

Şehrin ana caddelerinden birinde yer alalan Türk Hamamını da ayrıca belirtelim.

Kaynak sularının içindeki temel bileşenler benzer fakat ısıları ve karbondioksit miktarları farklı olduğundan etkilerinin farklı olduğu söyleniyor.

Bu sular, porselenden yapılma ucu çaydanlığa benzeyen değişik bir ibrikler ile içiliyor. Üzerleri turistik görseller ile süslü bu ibrikleri tüm sokak mağazalarında bulabiliyorsunuz.

Bu arada halkın 13. kaynak suyu diye adlandırdığı, Çeklerin çok tanınmış likörü olan Becherovka, 1807 yılında bu şehirde, adı Jean Becherovka olan bir doktor tarafında üretilmiş. Şifalı baharat ve bitkiyi karıştırıp ağrıları dindirici bir ilaç için uğraşan doktor, karışıma alkol ilave edince Çeklerin bu ünlü içkisine de adını yazdırmış. Tarçınla karanfil karışımı bir aromaya sahip Becherovka’yı eczanelerden de bulabiliyorsunuz. Çekler Becherovka’nın ağrı ve sızılara da iyi geldiğini söylüyorlar.

Becherovka ilk defa yapıldığı bu bina, şimdi müze olarak kullanılıyor.
Termal sularından faydalanmak için Avrupa’nın çeşitli yerlerinden ve en çok da komşu Almanya ve Rusya’dan sağlık turizmi için çok sayıda  turist geliyor.

Gelenlerin çoğunluğu  orta yaşın üstü ve yaşlı.

2007 de sağlık için Karlovy Vary’e gelen turist sayısı 94.112. Türkiye’den de çok sayıda vatandaşımız bu kente şifa aramaya gdiyor.

Nasıl Gidilir

Başkent Prag’ın 125 km batısında ve 2.5 saatlik uzaklıktaki Karlovy Vary’ e Prag’dan her yarim saatte kalkan otobüsler ile ulaşabiliyorsunuz. Otobüsler hem gidişte hemde dönüşte havaalanına da uğradıkları için Uçak ile Çekya Cumhuriyetine gelenler Prag merkezine inmeden de Karlovy Vary’e ulaşabilirler.

Ayrıca Macek Coach şirketinin 2 kişiden büyük grublara kadar ulaşan araçları ile de rahat bir yolculuk ile Karlovy Vary yada diğer şehirlere ulaşabilirsiniz.

Macek Coach

Tel:+420 736 621 177 www.macekcoach.cz

 

Nerede Kalınır

Karlovy Vary’de çok sayıda ve her bütçeye göre konaklama olanağı var. Ancak Türklerin de tercih ettiği ve bizim de bulunduğumuz Park Hotel Richmond tam bir huzur oteli. Her türlü sağlık olanaklarının ve servislerinin yanı sıra otelin konumu, parklar ve orman içinde tek kelime ile muhteşem. TV kanalları arasında bizim Türk kanallarının da olması bizler için ayrı bir memnunluk yaratıyor.

Park Hotel Richmond

Tel: 420 353 177 505

  • Karlov vary
  • DSC01661
  • DSC01664
  • DSC01665
  • DSC01685
  • DSC01694