web analytics

Horeca’ya 70 ülkeden 2.725 profesyonel alıcı katıldı

Horeca’ya 70 ülkeden 2.725 profesyonel alıcı katıldı

Hotel, Restoran ve Cafe (HO-RE-CA) sektörlerinin en büyükleri, 15-18 Ocak tarihleri arasında ANFAŞ tarafından Antalya Expo Center’da düzenlenen Hotel Equipment – 31.Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas ve Food Product – 27.Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas fuarlarında gövde gösterisi yaptı. Sektörün tüm paydaşlarını buluşturan fuarlar, “Yaşasın Anadolu Food Show”, “8.Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları”, “Latte Art” yarışmaları” ve Enerji Verimliliği oturumları gibi yoğun ilgi gören pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptı.

31.Hotel Equipment ve 27.Food Product fuarlarının çok başarılı geçtiğini ifade eden ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, “Fuarlarımızda 3 bin 700 marka ve 600 firmayı yer aldı. 22 ülkeden ve Türkiye’den 81 ilden 52 bini aşkın ziyaretçi katılımı ile HORECA sektöründe büyük sinerji yarattık. 70 ülkeden 2.725 kişi satın almacının katıldığı uluslar arası Alım Heyeti ve katılımcılarımıza sunduğumuz B2B görüşmeleri sayesinde 2020 yılının daha ilk ayında sektör için ortalama 3,5 milyar dolar iş hacmi oluşmasına katkı sağladık. Rusya, İran, Cezayir, Gürcistan ve Almanya en çok ziyaretçi katılımı sağlayan ülkeler olurken, 600’ün üzerinde aşçının katılımı ile “Yaşasın Anadolu Food Show”, “8.Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları”, “Latte Art Barista” yarışmaları” ve Enerji Verimliliği oturumları gibi yoğun ilgi gören pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptık” dedi. Önümüzdeki yıl için çalışmaların çoktan başladığını duyuran Bıdı, sektöre Türkiye’nin en büyük HORECA fuarlarından şimdiden yer almaları çağrısında bulundu.

Yerli ve Yenilikçi Ürünler ANFAŞ HORECA Fuarlarına Damgasını Vurdu

Turizm ve gıda sektörünün Türkiye’deki en büyük buluşması 31. Hotel Equipment ve  27.Food Product fuarları, dikkat çeken ürünlere, yeniliklere, Ar-Ge yatırımlarına ve çarpıcı markalara da ev sahipliği yaptı. Fuarlarda; yeni nesil yüzde 100 elektrikli ve tasarım ödüllü hizmet aracı T-Car ve doğal ve 60 gün içinde doğada çözünebilen ekolojik tabaklar, ‘robot barmen’, ‘mobil taş fırın’ gibi turizm ve gıda sektörünün ihtiyaç ve beklentilerine çözüm üreten markalar ve onların yenilikçi ürünleri damga vurdu.

Eş zamanlı olarak düzenlenen ANFAŞ HORECA fuarları, sektöre dair verilen son gelişmeler ile ürün ve hizmet kalitesini öne çıkaran pek çok etkinliğe de  ev sahipliği yaptı.

Horeca 2020 açılış

Ülkemizde 400’ün üzerinde coğrafi işaretli ürün var

Türkiye’ye gelen turistler yeme-içme için kişi başına 157 dolar harcıyor. Dünyada turist sayısı 1 milyar kişiyi aşarken,  bu turistlerin yüzde 88.2’si ‘Destinasyon tercih etmede yemek çok önemli’ diyor.  Böyle olunca dünyada seyahatlerini lezzet duraklarına göre yapanların sayısı hızla artıyor. Ülkemizde 400’ün üzerinde coğrafi işaretli ürün bulunuyor. Avrupa Birliği’nde ise Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı olmak üzere üç ürünümüz tescil edilmiş durumda.

Alternatif turizm çeşidi olarak giderek önem kazanan gastronomi turizmi ve coğrafi işaretlemenin önemi, ‘Coğrafi İşaretli Ürünler ve Gastronomi Turizm İlişkisi’ paneli ile gündeme taşındı. Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un üstlendiği panele, Gıda Mühendisi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Erdoğmuş, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Mustafa Erol, Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Bölümü Başkanı Huriye Özener, Antalya Ticaret Borsası Coğrafi İşaretler Uzmanı Dr. Rana Demirer katıldı. Etkinlikte  sektörün, coğrafi olarak işaretlenen ürünlerle turizme ve ülkemize katacağı değerlere dikkat çekilirken, şeflerin bu ürünleri mutlaka kullanması ve kullandıklarında da logo kullanarak farkındalık yaratması gerektiği belirtildi.

Türkiye’de Gıda İsrafının 300 Milyarı Geçtiği Tahmin Ediliyor

ANFAŞ HORECA fuarlarında dikkat çekilen bir diğer konu, turizm ve gıda sektörünün en önemli sorunlarından biri olan ‘Gıda İsrafı’ydı. Bu kapsamda, ETÜDER (Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği) ve Fazla Gıda A.Ş.’nin işbirliğiyle ANFAŞ ev sahipliğinde “HO-RE-CA Kanalında Gıda İsrafının Önlenmesi” konulu panel düzenlendi. Halk Sağlığı Uzmanı Rumeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Özyaral’ın moderatörlüğünü üstlendiği panele, ETÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, Regnum Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Üstertuna, Fazla Gıda Satış Müdürü Gökmen Güven, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ve ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve şeflerin yoğun katılım gösterdiği panelde; tarımdan başlayarak sofrada son tüketiciye ulaşana kadar gerçekleşen israftan, tabakta israfa kadar pek çok konunu ele alındı. Etkinlikte resmi olmayan rakamlara göre Türkiye’de 2014 yılında gıda israfının maliyeti 250 milyarken, günümüzde 300 milyarın üzerine çıktığının tahmin edildiği bilgisi paylaşıldı.

8.Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları Büyük İlgi Gördü

Fuarın en dikkat çeken ve en önemli etkinliklerinden birisi de Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği HOTED çatısı altında tüm KH derneklerinin katılım ve destekleriyle düzenlenen 8.Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları oldu. ANFAŞ’ın ev sahipliğinde gerçekleşen olimpiyatlara, otel profesyonelleri ile turizm okulu öğrencileri katıldı. Yarışmacılar 2 gün süren olimpiyatlarda hızlı ve standartlara uygun yatak yapımı, havluyla figürler oluşturma, basket atma, mumya adam gibi çeşitli kategorilerde hünerlerini sergilediler.

Otel Baristaları,  Latte Art Yarışması’nda

Otel Baristaları Derneği tarafından düzenlenen ‘Latte Art Yarışması’ ve  ‘Kahve Etkinlikleri’, Türkiye turizmindeki barista sayısının ve niteliğinin artması ve iletişimin güçlenmesi anlamında büyük önem taşıyan etkinlik; ayrıca otel yöneticileri İçin de çalışan personelin eğitilmesi ve personele destek sağlanması anlamında da bir farkındalık yarattı. Kahve sektörünün otel kanadı profesyonellerini bir araya getiren Latte Art Şampiyonası; Türkiye’de ciddi bir gelir getirisine sahip ve önemli bir kaynak olan turizme destek sağlama amacı taşıyor.

Maliyet Düşürücü Çözümler ile Enerji Temalı Oturumlar

Sektöre enerjinin verimli kullanımı ve elektrik maliyetlerinin düşürülmesi konularında bilgilerin verildiği ENEREX Enerji temalı özel oturumlar, katılımcı ve ziyaretçilerin beğenisini toplayan etkinlikler oldu. Enerji Depolama ve Elektrikli Şarj İstasyonları, Endüstriyel Tesislerde ve Otellerde Enerji Verimliliği ve Çatılarımızda Güneş Toplayalım gibi önemli oturumlar yatırımcı tarafından büyük ilgiyle izlendi. Devamının ve daha fazlasının 27-29 Şubat tarihlerinde ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre merkezinde gerçekleştirilecek ENEREX Enerji Verimliliği ve Dönüşümü Fuarı şimdiden büyük ilgi gördü.

Yerliyse Yeriz Yerliyse Kullanırız Yaşasın Anadolu

ANFAŞ’ın Türkiye’de dünya markası fuarları hayata geçirme yönündeki çalışmaları kapsamında Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) işbirliği ile ‘Yerliyse Yeriz Yerliyse Kullanırız Yaşasın Anadolu’ isimli yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Etkinliğe, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu, SERKONDER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kozan, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkan Yardımcısı Mehmet Bahar, Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, ARNİCA Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer, ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan ve ARZUM Pazarlama ve Ürün Geliştirme Direktörü Mehtap Yıldız konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda ülkenin değerleri, ürünleri ve ürettikleri sektörün paydaşları tarafından masaya yatırıldı.