web analytics

29 Nisan 2024, Pazartesi

İstanbul ve Antalya Avrupa’nın en iyileri

İstanbul ve Antalya Avrupa’nın en iyileri

Avrupa havalimanı ağının Ekim ayı rakamları, Eylül ayına göre bir iyileşme yaşandığını ve yolcu trafiğinin 2019’un aynı dönemine göre %36,7 azaldığını gösteriyor.

İstanbul (-%29,6) ise en iyi sonuşlardan birini göstererek Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kaldı. Ekim ayında Avrupa’nın en yoğun ikinci havalimanı Antalya (%-7,2) gerilerken, onu Amsterdam-Schiphol, Frankfurt ve Moskova-Sheremetyevo izledi.

ACI Europe raporu

Uluslararası Avrupa Havalimanları Konseyi’nin ( ACI Europe) aylık raporuna göre; Aşılamada kaydedilen önemli ilerleme, Ekim ayında birçok havalimanının performansında iyileşme ile sonuçlandı. Gelişim ve düşüş, ülkeden ülkeye ve havaalanları arasında önemli farklı.

Düşüş hafifledi ama

Omicron varyantının son haftalarda ortaya çıkmasının, hafife alınamayacak ve iyileşme yolunun kırılgan olduğunu gösterdiğini belirten rapor, AB bölgesindeki havalimanlarında yolcu trafiğindeki azalan düşüşler Ekim’de -%41,2 ile daha ılımlı halde. AB dışı bölgedeki havalimanları, yolcu trafiğindeki iyileşmeleri, 2019 seviyelerine göre 20,8 olan düşüş ve 2021 Ekim ayında %17,4 oldu.

AB alanı içinde, ulusal pazarların performansında önemli farklılıklar vardı. Yunanistan (%-16,3), Kıbrıs (%-20,5), Portekiz (%-27,4) ve İspanya (%-30) olurken Finlandiya (%-65.7), Çek Cumhuriyeti (%-60), Birleşik Krallık (%-56) ve İsveç’teki (%-53.1)’de kaldı.

AB bölgesi dışında, en iyi sonuçlar Arnavutluk (+ %7,1), Kosova (+ %4,1), Bosna-Hersek (-8,4%), Rusya (-10,5) ve Özbekistan (-10,7) havaalanlarından geldi.

Avrupa’nın en yoğun havalimanı

Avrupa’nın ana havalimanından Paris Charles de Gaulle, Londra-Heathrow, Frankfurt, Amsterdam-Schiphol’da düşüşler hafiflerken İstanbul (-%29,6) ise en iyi sonuşlardan birini göstererek Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kaldı. Ekim ayında Avrupa’nın en yoğun ikinci havalimanı Antalya (%-7,2) gerilerken, onu Amsterdam-Schiphol, Frankfurt ve Moskova-Sheremetyevo izledi.