web analytics

Savaş ihtimali Ukrayna uçuşlarını etkiliyor

Savaş ihtimali Ukrayna uçuşlarını etkiliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin geçen Cuma günü yaptığı Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceği bildirimleri sonrası Ukrayna’ya uçuş gerçekleştiren havayolları uçuşlarını düzenlemeye gidiyor.

İlk olarak 12 Şubat günü KLM Hollanda Havayolları Ukrayna’ya uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Tekrar uçuşlara ne zaman başlanacağıda belirsizliğini koruyor. Hollanda’dan Ukrayna’ya seyahatlerde bağlantılı ve Ukrayna Havayolları’nın uçuşları ile müşterilerine hizmet veriyor.

12 Şubat günü ayrıca Ukrayna’nın ucuzcu havayolu SkyUp’ın Funchal’dan (Madeira, Portekiz) Borispyil’e (Ukrayna) uçan uçağ kiraya verenin yasağı nedeniyle Kişinev’e (Moldova Cumhuriyeti) inmek zorunda kaldı. Havayolunun tüm çabalarına ve Ukrayna devlet kurumlarının kiraya verenle iletişim kurma istekliliğine rağmen, uçağın sahibi uçağın Kiev’e uçmasını kabul etmedi.

Türk Hava Yolları, Ukrayna’da yaşanan güncel gelişmeler nedeniyle yolcularına bazı haklar tanıdı. 13 Şubat 2022 ve öncesinde biletlenmiş olup, 13-28 Şubat 2022 (dâhil) tarihleri arasında Ukrayna varışlı seferlere kayıtlı olan yolculara özel değişiklik ve iade hakları tanındı.

Ayrıca hem Türk Hava Yolları hem de Pegasus Hava Yolları’nın Ukrayna’dan kalkışlı uçuşlarında yakın tarihli bilet bulma ihtimali zorlaşıyor. Havayollarının ek seferler düzenleyip düzenlemeyeceği ise merak konusu.

Öte yandan Arkia Havayolları’nın ardından El Al ve Israir, bir Rus işgalinin yakın olabileceğine dair korkular arttığı için Ukrayna’daki İsraillilere kurtarmak için ek seferler sunmaya başladı.

Ukrayna hükümeti, 34 ülkeden uçuş yapan 29 yabancı havayolu da dahil olmak üzere çoğu havayolunun ülkede faaliyet göstermeye devam ettiğini ve devletin havayollarını desteklemeye hazır olduğunu ve sigorta maliyetlerinin artması durumunda finansal destek sağlamayı planladığını söyledi. Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Ukrayna üzerindeki hava sahasını kapatma planlarının olmadığını duyurdu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’da Ukrayna’da bulunan vatandaşların destek alabilmesi için aşağıdaki duyuruyu yayınladı.

Kiev acil durum numaraları