web analytics

Zagreb’i Yaşamak

Zagreb’i Yaşamak

Zagreb’li dostlar ile birkaç yıl önce tanıştık. Davetlerini hep erteledik. Ama aklımızın köşesine de yazdık. İlk fırsatta diye.  İşimiz turizm fuarlarını izlemek olunca Crotour adlı Zagreb fuarını bu yıl uygun takvimi nedeniyle listemize almıştık, dostları aradık, geliyoruz bu sefer!  Ve sağ olsun onlar da kısa süreye mükemmel, ama o oranda dinlenmeye vakit bırakmayan bir program hazırlamışlar.

Seneler çabuk geçiyor. Zagreb’ e üniversite yıllarımda gitmiş, anılarımı süsleyen birkaç flu görüntünün dışında hiçbir resim kalmamış aklımda. Zagreb sokaklarını gezince bunu daha iyi anlıyorum. Aradan 40 yıl geçmiş ve o aklımda kalan, o buğulu caddeleri,  gördüklerimle bir türlü üst üste getiremiyorum ! Anılarımda kalan ‘’scramble’’ çözülmüyor bir türlü.

Zagreb havaalanı minik ama sempatik. Büyütmek istiyorlar. Zagreb havaalanı ile şehir merkezi çok kısa. Olmayan trafiğin yoğun zamanlarında bile ençok 30 dakikada şehir merkezinde istediğiniz yere yada otelinize ulaşabiliyorsunuz! Ve Zagreb. Şaşırttı bizi. Üstelik bir de rehberimiz aynı zamanda sanat tarihçisi ve etnograf da olunca, soru bile sormaya çekinir olduk. Ama o anladı mı ne, anlattıkça anlattı. Aklında ne mi kaldı derseniz, çok şey derim. Ama burada yazarken birbirine karıştırmaktan korkarım.

Zagreb’de çok kısa kaldık. Bir gün içinde neredeyse tüm şehri arşınladık. Elbette Zagreb bir tek güne sığmayacak güzellikler ile dolu. Birçok yeri programa uyma zorunluluğu ve kısa süreye çok fazla yer görme arzusu ile hızla geçtik. Rehberim Maja sabah 10 dan akşam 6 ya kadar görülebilecek tüm turistik yerleri gezdirdi.

Kaldığım Westin otelinden yürüyerek başladığımız turumuzda Neo Barok mimarisi ile Milli Tiyatro, hemen yakınında Zagreb’in tarihini yansıtan çizimler, el sanatları ve dökümanların sergilendiğini rehberimizden öğrendiğimiz ama zamansızlıktan içini gezemediğimiz Zagreb Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Mimari Müzeleri,


yüzyıl sonlarında inşa edilen St. Mark Kilisesi, yol boyu onlarca güzel kafeyi dolduran Zagreblilerin arasından geçerek ulaştığımız Gotik mimarisi ile Zagreb Katedrali ve ardından kapalı bir çarşı içinde zengin çeşitleri ile pazar yeri günümüzün ilk yarısını kapsayan turumuzda gördüklerimiz oldu. Öğle yemegini şık bir restoran olan Apetit Restoranda yedikten sonra turumuza devam ettik.

Araba ile şehir merkezinin çok yakınındaki Mirogoj mezarlığı mutlaka görülmesi gerekli bir yer. Bir açık hava müzesi ve bir park. Içersinde Müslümanlar dahil tüm dinlere ait herbiri bir sanat eseri gibi yapılmış mezarlarda ünlü şairler, yazarlar, müzisyen ve tarihi kişilerin heykel ve mezarları yer alıyor.

Ünlü mimar Hermann Bolle tarafından 1879 da başlanıp 1929 da tamamlanan Mirogoj park ve mezarlığı Zagreb’in turistik yerlerinin başında geliyor. Öğleden sonra araba ile şehir merkezine çok yakın yemyeşil parklar içindeki Bundek ve Jarun gölleri Mayıs ayının başında bile kendini göteren güneş ile konuklarını toplamış. Park içindeki yürüyüş ve bisiklet  yollarında spor yapanlar ile göllerin plaj ünitelerinden faydalanmaya gelen Zagrebliler şimdiden soyunup güneşlenmeye başlamışlar. Şehre nefes veren bu park ve göllerin etrafındaki restoran, kafe , bar ve gece kulüplerini yaz aylarında gençlerin tıka basa doldurduğunu tahmin etmek zor değil.

Bu arada gezdiğimiz son müze tüm dünyayı dolaşan ve bu arada İstanbul’a de uğrayip ilginç eserlerini sergileyen  Museum of Broken Relationships ‘i de gezmenizi öneririz. Akşam otelimizde dönüp kısa bir dinlenmeden sonra 1895 yılında inşa edilmiş tarihi Hırvatistan Milli Tiyatrosunda sergilenen Çaykovski’nin Uyuyan Güzel balesini  izledik. Sonraki gün Zagreb turizm fuarı Crotour’u dolaştık.

Zagreb aslında görülmesi gerekli bir şehir. Osmanlı’lardan kalan çok sayıda tarihi eser var. Bunlar Türk pazarına dönük tanıtımlarında daha çok ve daha iyi kullanılırsa  Hırvatistan’ın Adriyatik sahillerine çok sayıda Türk turist,  Zagreb’e de gelir ve  birkaç gün de olsa Zagreb ziyaretlerinden memnun ayrılır. Biz de Zagreb’i tekrar görmeye geleceğiz, bu şehre 1 gün yetmez, birkaç gün yaşamak lazım.

  • Zagreb
  • 112 (2)
  • 139
  • DSC07328
  • DSC07331
  • DSC07341
  • DSC07345
  • IMGP0072
  • Kaptol-Patrik_Macek
  • dvd 019
zagreb, 06.1997.
jarun veslanje, regata, jezero
snimio patrik macek
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • P6259409
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • sklopan_ZAGREB_229
  • St_George_statue-Patrik_Macek
  • Tkalciceva_Street-Tomislav_Sklopan
  • mazzilli_DSC07682