web analytics

İstanbul’a 5 ayda 5,4 milyon turist geldi!!!

İstanbul’a 5 ayda 5,4 milyon turist geldi!!!

Rekor üstüne rekor kırdırılan turist girişlerinde durum böyle görünmesine, gösterilmesine karşın nedense İstanbul’da otel doluluk oranları  bu beş ayda %60’ın üzerine çıkamamış.

Kim doğruyu söylemiyor bunun peşinde değilim. Kaldı ki otelciler neden yanıltıcı beyanat versin. Hepsi öğünerek ne kadar doluluk sağladıklarını anlatma peşindeler. Hatta olmayanı da var göstererek.

Benim sorularım var. Madem bu kadar turist (bence yabancı) girişi oldu ben onlara yabancı turist denmesine karşıyım, her yabancı turist olmayabilir. Neden otel dolulukları istenilen düzeyde değil?

Son beş yılda yatak sayısı turist sayısındaki artıştan fazla mı oldu? Hiç sanmıyorum. İşler kötüye gidince bırakın yeni otel açmak, bir çok işletmeci otel kapattı. Yatak sayısında %11 lik bir artış olmadı. Peki,5 yıl önceye göre fiyatlarda, oda başı gelirlerde bir artış oldu mu!

Tüm zamanların rekorunu kıran İstanbul’da fiyatlar 5 yıl önceye göre en az %35 aşağıda. Döviz bazındaki bu azalış, bırakın dövizin son iki yılda ikiye katlaması, girdi maliyetlerinin artmasıyla otelleri daha da dara soktu.

Durum şu olabilir mi? Turist geliyor ama konaklamadan İstanbul’a gelip aynı gün geri dönüyor, ya da başka bir kente gitmek için İstanbul’u transit olarak kullanıyor.

Turizmin içinde olmayan birisi rekor! Haberlerini duyunca işlerin ne kadar iyi olduğunu düşünür, alacaklarını (bankalar) ister, Hükümet bunlara bir vergi koyalım! der (dedi ve koydu zaten) hatta işi o kadara da bırakmayıp müze giriş ücretlerine de %20 zam yapıp 3. Dünya ülkelerinde görülmeyen bir uygulama ile 10 gün sonrasında uygulamaya başlar..dı zaten.

Konaklama tesislerinin sahipleri, dernekleri acaba neden hiç seslerini çıkartmazlar. Durum söylediğinizle uyuşmuyor! neden demezler?