web analytics

Türsab Plaka Talebinin büyüklüğü; Plaka ticareti!

Türsab Plaka Talebinin  büyüklüğü; Plaka ticareti!

Özellikle kültür turizminin yoğun olduğu yıllarda bile bir seyahat acentasının aynı anda 15 guruptan fazlasının olduğu günler pek enderdir. Güneyde günde 10 uçak indiren birkaç tur operatörü bile 30 dan fazla aracı aynı anda kullanamaz.
O tür bir operasyonun olmadığı İstanbul’da kimi seyahat acentaları arasında 200’ün üzerinde Türsab plakası talep edenlerin olduğu bilinmektedir.
Anlaşılan o ki, Seyahat acentası olma ön koşulu getirilmesi nedeniyle, sayıları mevcut seyahat acentalarının yarısından çoğunun turizm yapma amacı kisvesiyle başka türlü olanak bulamadıkları bir nevi taksi hizmetini Türsab şemsiyesi altında sürdürdüğü belli olmaktadır.
Turizm taşımacılığı! yapma amacı içinde olanların neden Türsab üyesi olmak gerekiyor? Bunu birisinin bize anlatması gerekiyor.
Turizm taşımacılığı adı altında UBER hizmeti mi verilmesinin yolu açılıyor Türsab üyelerine?
Havaalanlarına girerken turlarımızla gelen yolcularımız Vito tipi ortalama 7 kişi taşıyan araçlara -taksi hizmeti verilen araçlar bunlar gerekçesiyle -nice zorluklar yaşandı. Sonunda gerçekten seyahat acentacılığı tur faaliyeti gösteren kuruluşların girişimiyle bu engel ,yol kağıdı! Sorunu çözülerek halledildi.
Bu böyle mi olmalı.?
Seyahat acentacılığı faaliyeti değil, bildiğimiz taşımacılık hizmeti veren meslektaşlarmızın , kardeşlerimizin neden Türsab üyesi olması koşulu var? Tur yapmak başka bir şey, taşımacılık yapmak başka bir şey. Seyahat acentacılığı maskesine,kamuflajına neden gerek duyuluyor?
Bu üyelerin, üyelikleri nedeniyle ödeyecekleri paraya çok ihtiyaç var!, o nedenle mi bu maskeye ihtiyaç var! gerekçesi savunuluyor.
Okul servisi yapanlar da o halde bu gerekçeyle üyemiz mi olsunlar?
Bu bir rezalet belgesi olarak hepimizin boynunda durmaktadır.
Bunun ,yani plaka kiralayarak ticaretini yapanlar bir nevi taksi plakası kiralama işi mi yapıyorlar?
Ne ilgisi var bu tür faaliyetin seyahat acentası faaliyeti içinde sayılmasıyna?
Göz göre göre buna izin vermek, olanak tanımak yarın seyahat acentacılığı faaliyeti gereği turist getiren, gezdiren seyahat acentalarının bu işi yasal gerekçeler ya da iyi niyeti suiistimal etmemiz öne sürülerek yasaklanırsa işlerimizi nasıl yürüteceğimiz sanılıyor. Biliyorsunuz bunları bir çok meslektşımız sezon başında yaşadı.

Zorunluluktan üye yapılanlara da yazık, bu meslek birliğinin içine gelir getiriyor gerekçesiyle üye yapanlara da yazık, gerçekten seyahat acentacılığı faaliyeti ,yani tur yapan seyahat acentalarına da yazık.
Bu böyle gidemez.
Bu kafa bir dönem rent a car, yatçılık işlevi yapanları da zorunlu seyahat acentası yapmaya çalıştı, sonra vaz geçtiler yasada düzeltme yapılarak.
Tur yapan seyahat acentaları sayısı yerli ve yabancı turistlere servis verenlerin sayısı 1500 civarında olduğu sanılmaktadır. İç turizm yapanlar ,yurt dışından turist getirenlerin sayısıdır bu..
Buna Türsab, Kültür ve Turizm bakanlığı ortak bir çözüm bıulmalıdır.
Başımıza bu tür dertleri açan geçmiş yönetimlerin sorumluluğu ve vebali büyüktür.
Bakanlık, bize ne! diyebilir, kendiniz incelediniz, onayladınız bize de belge vermek düştü derse yapacak bir şey olmayabilir. Ancak bunun böyle gitmeyeceğini, kaçak taksi işletmeleri fonksiyonu yüklenmek zorunda kalıp bunu da Türsab belgesiyle legal hale getirenlere topu atmakla,sorumlulıuktan kaçılamaz.
Bu durumda olanlar için Türsab benzeri , belki Ulaştırma bakanlığına, belki Belediyelere bağlı ,onların denetiminde çalışan örneğin ‘’turizm taşımacılık birliği’’ gibi bir yapı kurulup, belgeleri o kuruluşa devredilir.
Seyahat acentaları da her hangi koltuk adedi mecburiyeti olmadan kendi turistlerini kendi malı araçlarıyla sorunsuz taşıyabilirler.
Başka çözümler de konuşulup tartışılırsa kolayca bulunabilir.
Öncelikle durumu bu hale getirenlerin çözüm bulması kaçınılmazdır.
Yoksa 200 plaka alanların sayısı yüzleri bulabilir ve seyahat acentacılığı mesleği ciddi zarar görür. Buna hiçbir üyenin ve yönetimimizin izin vermemesi gerekmektedir.
Yeni yılda daha keyifli günler yaşamak dileğiyle,.