web analytics

01 Mayıs 2024, Çarşamba

İznik, müzesine kavuşuyor

İznik, müzesine kavuşuyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, illerin turizm potansiyelini geliştirmek için düzenledikleri geziler kapsamında Bursa’nın İznik ilçesinde restorasyonu devam eden tarihi yapıları inceledi.

Bakan Ersoy, tarihi caminin restorasyonunun büyük kısmının tamamlandığı bilgisini vererek, ibadethanelere saygının tarihten gelen bir anlayış olduğunu dile getirdi.

Bakan Ersoy, Bakanlığının turizmi yılın 12 ayına yayma projesi kapsamında İznik’i de planlamalara dâhil etmek istediklerini, böylece çalışmaların hızlanacağını aktardı.

“Bu yıl bitmeden İznik, müzesine kavuşacak”

Bakan Ersoy,  restorasyonu süren İznik Müzesi’ni de ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Bakan Ersoy buradaki çalışmalara ilişkin, “Acil bir ek kaynak yaratıp, çok kısa sürede ihalesini yapıp bu yıl içinde mutlaka açacağız. Daha sonra da ikinci etabı için çalışma başlatacağız. Bu yıl bitmeden İznik, müzesine kavuşacak.” dedi.

Özellikle kazı çalışmalarının hızlandırılması konusunda çalışmalar yaptıklarına değinen Bakan Ersoy, şunları belirtti: “Bu ziyaretimiz hem Ayasofya Orhan Camisi’nin restorasyonunun hızlandırılması hem de 1. Murad Hamamı’nın açılışına vesile oldu. Meşhur markalaşmış çinisi de var İznik’in, bütün bu özellikleriyle birlikte Bursa’nın da bir parçası olduğunu düşünecek olursak, çok doğru bir destinasyon üzerinde. İznik, turizm gelirlerini çok hızlı şekilde artırabilecek bir şehir. Ayrıca UNESCO çalışmaları da var. Biz de bakanlık olarak proje ve program desteğini vereceğiz.”

Bakan Ersoy, Türkiye’den daha fazla sayıda eserin kalıcı olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını istediklerini belirtti. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde, turizm acenteleri temsilcileriyle istişare toplantısında buluşan Bakan Ersoy, daha sonra Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki Rumeli Turizm Zirvesi’ne katıldı.