web analytics

Mehmet İşler: “Kayıt Dışı Konut Kiralamalarında Sıkı Denetim ve Uygulama Şart”

Mehmet İşler: “Kayıt Dışı Konut Kiralamalarında Sıkı Denetim ve Uygulama Şart”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı olan Mehmet İşler, kayıt dışı kiralanan konutlarla ilgili çıkan yasanın uygulama ile sonuç alınabileceğini belirtti. İşler, turizm sektörü olarak bu konuda sıkı denetim beklediklerini ifade etti.

Mehmet İşler, Türkiye’de yabancıların konut satın alıp bunları yurtdışından pazarlayarak hem asayiş ve güvenlik zafiyetine sebep olduklarını hem de devlete vergi kaybı yaşattıklarını söyledi. Bu durumun turizmcilere haksız rekabet oluşturduğunu ve turizmcilerin tabi olduğu mevzuat ve vergilendirmelerin hiçbirini uygulamadıkları için haksız rekabet oluşturduklarını belirtti. ETİK Başkanı, yıllar süren çabaların ardından Turizm Bakanlığı’nın konuya el attığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçen torba yasa içinde bu konuyla ilgili maddelerin de yer aldığını hatırlattı. İşler, sonuç alınması ve turizmcilerin memnuniyeti için yasanın sıkı şekilde uygulanmasını beklediklerini söyledi.

Mehmet İşler, “TBMM’den kayıt dışı kiralanan ikinci konutlarla ilgili yasa geçti. Ancak bu, sorunun çözüldüğü anlamına gelmiyor. Türkiye’de birçok yasa var ama sahada uygulanmayan yasaların bir anlamı yok. Bu sorun, turizm sektörünü ve devleti yakından ilgilendiren bir konu. Biz turizmciler olarak vergi ve asayiş yönünden denetleniyorsak, bu yerlerin de aynı disiplin ve sıklıkla denetlenmesini istiyoruz. Eğer denetleme ve uygulama gerektiği gibi olursa yasa bir anlam kazanır. Ama yasayı çıkarıp uygulama gereklerini yapmazsak, bu yasalar uyuyan yasa olur ve raflarda kalır. Adil ve ahlaki sonuçlar doğurması için çıkarılan bu yasa ancak uygulanırsa, rantçı ve vergisiz kazanç sahiplerinin önüne geçilir. Biz ancak o zaman memnun oluruz. Disiplinli bir şekilde sahada kontrol ve denetimler yapılarak yasanın uygulanması gerekir. Özetle; yasa tamam, ancak bu konutların sisteme dahil edilmesi, turizmcinin haksız rekabetten kurtulması, devletin asayiş ve güvenlik zafiyetinin giderilmesi, vergi kaybının önlenmesi uygulamayla mümkündür. Türk turizminde istikrar ve haksız rekabetin önüne geçilmesi için konunun takipçisiyiz. Turizmciler olarak bunu bekliyoruz.” şeklinde konuştu.