web analytics

Viking Yelkenlisi, İstanbul’da

Viking Yelkenlisi, İstanbul’da

Türkiye’nin prestijli Rahmi M. Koç Müzesi, tarihi bir yolculuğun son durağına ev sahipliği yapıyor. Avrupa’yı denizler ve nehirlerle keşfeden Vikingler’e ait Klåstad isimli kargo gemisinin rekonstrüksiyonu olan Saga Farmann yelkenlisi, Haliç kıyısındaki müzeye demir attı.

Bu özel gemi, 93 günlük bir yolculukla Norveç’in Tønsberg kentinden İstanbul’a ulaştı. Tønsberg’den 29 Nisan’da yola çıkan ekip, Almanya’nın Lübeck şehrinden başlayarak Avrupa nehirleri üzerinden İstanbul’a geldi. Bin yıl önce Vikinglerin Bizans İmparatoru’na koruma olarak hizmet verdiği şehirde, bugün Lars Bill kaptanlığındaki 12 kişilik ekip, Miklagård’a yani İstanbul’a SagaAsia2023 seferiyle geldi.

Müze ziyaretçileri, ekim ayının sonuna kadar bu tarihi gemiyi yakından görebilecekler. Ayrıca belirli zamanlarda gruplar halinde gemiyi gezmek de mümkün olacak.

Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu, müzenin bu eşsiz Viking gemisine ev sahipliği yapmasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti. Sofuoğlu, “Müzemizde sergilenen Yenikapı 12 batığı da MS 9. yüzyıla tarihlenen bir ticaret teknesiyle Viking gemisi aynı döneme denk geliyor. Bu nostaljik değerleri korumak ve bu bilinci yaymak son derece önemli.” dedi.

Bu özel olayla birlikte “Döngüyü Tamamlamak/Zenginliklere Giden Yol” isimli sergi de ziyarete açıldı. Sergi, Türkiye ve Norveç arasındaki uzun ve kalıcı dostluk alışverişini vurgulayarak iki ülkenin tarihsel bağlarını ortaya koyuyor.

Oseberg Viking Heritage Foundation Başkanı Einar Erlingsen, “Sergimiz, İstanbul’a gelen Viking gemisinin birebir kopyası Saga Farmann’ı merkez alıyor. İki ülke arasındaki tarihi bağa dikkat çekmek istiyoruz.” dedi.

Viking gemisinin İstanbul ziyareti sonrasında bakım için Şehir Hatları Haliç Tersanesi’ne giderek ardından dönüş yolculuğuna başlayacak. Bu tarihi geminin İstanbul’da oluşu, iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağları bir kez daha pekiştiriyor.