web analytics

“Yerel yönetimler turizme odaklanmalı”

“Yerel yönetimler turizme odaklanmalı”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nin (ETİK) Ocak ayı yönetim raporuna göre, ziyaretçi sayısını 2018 yılında yüzde 18 arttıran İzmir turizmi Ocak ayını geçen yılın ilk ayına göre yüzde 15 gerilemeyle kapattı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “İzmir’in karnesi ortada. İzmir’in turizmde hak ettiği yerde değil. Bunun için yenilenen yerel yönetimlerin turizme odaklanması, dikkat ve özen göstermesi gerekiyor” dedi.

ETİK’in özel yönetim raporlarının 57. sayısında İzmir turizminin 2019 yılının Ocak ayı analizine yer verildi. Rapora göre, İzmir turizmi yılın ilk ayında 20 bin 22’si yabancı, 37 bin 289’u vatandaş olmak üzere toplam 57 bin 311 ziyaretçi ağırladı. İzmir’e 2019 yılının Ocak ayında gelen ziyaretçi sayısı 2018 yılının ilk ayına göre yüzde 15 azaldı.

2019 yılının ilk ayında yabancı ziyaretçilerin hava yoluyla girişleri bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 18 azalırken deniz yoluyla girişlerde yüzde 15 azalma görüldü. Ocak ayında İzmir’e yabancı ziyaretçilerin 15 bin 740’ı hava yoluyla, 4 bin 282’si deniz yoluyla geldi.

2019 yılının ilk ayında İran, Belarus, Ukrayna ve İtalya dışında pazarların neredeyse tamamından gelen turist sayısında geçen yılın Ocak ayına göre azalma görüldü. Ocak ayında İzmir’e en çok turist gönderen on ülke Almanya, Hollanda, İngiltere, KKTC, Filipinler, Ukrayna, Yunanistan, Azerbaycan, İran, Avusturya olarak sıralandı.

Rapordaki verileri değerlendiren TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “İzmir’in karnesi ortada. Bu rakamlar İzmir’in turizmde hak ettiği yerde olmadığını gösteriyor” dedi. Hedeflenen rakamlara ulaşılabilmesi için yerel yönetimlerin turizm sektörünün yanında yer alması gerektiğini kaydeden İşler, “şu görüşleri dile getirdi:

“İzmir turizm açısından son derece zengin turizm potansiyeline bu sahip. Bu potansiyeli sektörün tüm paydaşlarının ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle, akılcı ve planlı tanıtım çalışmalarıyla değerlendirmeliyiz. Yerel yönetimler yenileniyor. Bunun için yenilenen yerel yönetimlerin turizme odaklanması, daha çok emek ve zaman ayırması, dikkat ve özen göstermesi gerekiyor. Birlikte hareket ederek İzmir’in en az nüfusu kadar turist alması hedefine doğru hızla yol alabiliriz.”